19 / 03 / 2024

Konut kredi faizleri 8 ayın dibine indi!

Konut kredi faizleri 8 ayın dibine indi!

Ekonomideki başarılı dengelenme süreci, kredi faizlerindeki düşüşleri de hızlandırdı. Faiz, konutta yüzde 18.5, ticaride ise yüzde 22.04 ile 8 ayın en düşük seviyelerine geriledi.



Geçen senenin ağustos ayındaki kur saldırısından sonra Eylül ayında açıklanan Yeni Ekonomi Programı ve Merkez Bankası'nın izlediği para politikası ile yatırımcı güveni artarken, faizdeki düşüşler de hızlandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın aldığı tedbirlerle beraber kamu bankalarının da elini taşın altına koymasıyla gerileyen faizler, özellikle ticari işletmelerin rahatlamasını sağladı.

KONUTTA DÜŞÜŞ HIZLANDI


26 Ekim 2018 tarihinde yüzde 29.28'e yükselen konut kredisi faizleri, 8 Mart'ta 18.55 ile 20 Temmuz'dan bu yana en düşük seviyeye indi. Konut kredisinde son 1 haftadaki faiz düşüşü de 2 puana yaklaştı. Faizde son 5 ayda yaşanan düşüş, 200 bin TL'lik bir konut kredisinde yıllık faiz ödemesini 21.5 bin TL azalttı. Faizlerdeki düşüş, tüketicilerin en fazla kullandığı ihtiyaç kredilerine de fazlasıyla yansıdı. İhtiyaç kredisinde de 12 Ekim tarihinde yüzde 39.4'e çıkan faiz, 8 Mart'ta 23.04 ile 8 Haziran'dan bu yana en düşük seviyeye indi. Bu süreçteki 16.5 puanlık faiz düşüş, 30 bin TL'lik 1 yıl vadeli ihtiyaç kredisinde faiz yükünü 11.8 bin TL'den 6.9 bin liraya çekmiş oldu.

KOBİ'LER RAHATLADI


Kur saldırısının ardından yaşanan belirsizlikle beraber 28 Eylül tarihinde yüzde 38.3'ü geçen ticari kredi faizleri, 8 Mart 2019'da yüzde 22.04'e geriledi. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın koordinatörlüğünde başlatılan KOBİ Değer Kredisi kampanyasının lokomotifliği üstlendiği faiz düşüşü, konkordatoların azalması, bankaların yapılandırma taleplerine olumlu yanıtı ile perçinlendi.

KREDİLERDE HIZLI ARTIŞ


Faizlerdeki düşüş, Ocak'ta daralan kredi hacmine de olumlu yansıdı. Bankaların kredi musluklarını açmasının etkisiyle 5 Şubat tarihinde 2 trilyon 371 milyar lira olan kredi hacmi, 69 milyar lira artarak 12 Mart'ta 2 trilyon 440 milyara ulaştı. Dengelenme sürecinin tamamlanması ve toparlanmanın ilk sinyallerinin gelmesinden sonra enflasyondaki düşüş ve Merkez Bankası'nın faiz indirim sürecine başlaması, özellikle yılın İkinci yarısında kredi faizlerindeki düşüşü hızlandıracak.

İKİNCİ VDMK'YA ÖZEL BANKALAR GİRDİ


Sermaye piyasalarının derinleştirilmesi ile ürün çeşitliliğinin artırılması açısından büyük önem taşıyan varlığa dayılı menkul kıymet (VDMK) ihracının ikincisi için de geri sayım başladı. Sermaye Piyasası Kurulu, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası'nın 1 milyar TL tutarında VDMK ihracını kayda bu varlığa dayanak olacak varlıkların adresi de belli oldu. Buna göre ikinci VDMK'da 400'er milyon lira ile İş Bankası ve Yapı Kredi Bankası, 200 milyon lira ile Akbank'ın ipotek teminatlı menkul kıymetleri yer alacak. İtfa tarihi ise15 Mart 2024 olacak. Aralık 2018 tarihinde gerçekleştirilen ve 2.3 kat talep gelen ilk ihraçta Ziraat Bankası, Vakıfbank, Halkbank ve Garanti'nin konut kredilerine dayalı ipotek teminatlı menkul kıymetler satılmıştı. Toplam ihraç 3 milyar 150 milyon lira olarak gerçekleşmişti.

Ziraat Bankası konut kredi faiz oranları ne durumda?

Kredi kullanacaklar dikkat! Konut kredi faiz oranlarında indirim!

10 yıl vadeli konut kredi faizlerinde son durum!


Geri Dön