19 / 04 / 2024

Konut kredileri 1 haftada 4.2 milyar TL arttı!

Konut kredileri 1 haftada 4.2 milyar TL arttı!

Konut sektöründeki tarihi kampanyalar kredide rekor kırılmasını sağladı. Son 1 haftada konut kredileri 4.2 milyar TL arttı. Günde 840 milyon lira kredi kullanıldı.



Normalleşme sürecine geçiş ve sosyal hayatın canlanması amacıyla vatandaşların finansal ihtiyaçlarını uygun koşullarda giderebilmesi için, 1 Haziran'da 4 yeni kredi paketini yürürlüğe koyan kamu bankaları, üzerine düşeni yapmayı sürdürüyor. Sabah Gazetesi'nden Oktay Özdabakoğlu'nın haberine göre; son 1 haftada konut kredilerinde 4.2 milyar TL ile rekor artış meydana gelirken, sektörün sürükleyicisi kamu bankaları oldu. Konut kredilerinde 5-12 Haziran arasındaki haftada günde ortalama 840 milyon lira artış yaşandı. 

2 HAFTADA 17 MİLYAR TL

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, bankaların TL kredi hacmi 29 Mayıs-12 Haziran tarihleri arasındaki iki haftalık dönemde 36 milyar TL artış göstererek, 2 trilyon 47 milyara ulaştı. Aynı dönemde kamu bankalarının TL kredileri 17 milyar TL artarak 1 trilyon 23 milyar TL'lik artış yaşanırken, bunun 9 milyar TL'sini kamu bankaları sağladı. Kamu bankalarının tüketici kredileri 260 milyar TL'den 269 milyara yükseldi. 

ARTIŞ REKORU

Konut kredileri 5-12 Haziran tarihleri arasında 4.2 milyar TL ile rekor artış yaşadı. Bu artışın 3 milyar 747 milyon TL'sini kamu bankaları sağladı. 29 Mayıs-12 Haziran arasındaki iki haftalık dönemde konut kredilerinde 4 milyar 879 milyon TL'lik artış meydana geldi. Bu artışta da kamu bankaları 4.1 milyar lira ile öncü oldu. 

Kamu bankaları 1 Haziran'da normalleşme sürecine geçiş ve sosyal hayatın canlanması amacıyla konuttan taşıta, mobilyadan tatile 4 yeni finansman paketini hayata geçirdi. Paket kapsamında sıfır konutlar için 12 ay ödemesiz dönemli, 15 yıla kadar vade ve aylık yüzde 0.64 faiz oranı ile kredi imkanı sunuldu. Kampanya kapsamında ikinci el konutlar için de faiz aylık yüzde 0.74'e düşürüldü. Ucuz kredi vatandaşın konut talebini artırdı.

MERKEZ KREDİNİN ÖNÜNÜ AÇTI

Merkez Bankası, zorunlu karşılık tebliğinde değişiklik yaptı. Yapılan açıklamada, "Döneme özgü kredi talebini karşılamada bankalara esneklik sağlamak amacıyla, yıllık reel kredi büyüme oranı yüzde 15'in üzerinde olan bankaların zorunlu karşılık teşviklerinden faydalanabilmeleri için sağlamaları gereken uyarlanmış reel kredi büyüme oranının yüzde 15'ten küçük olma koşulunun, yıl sonuna kadar geçici bir süre için uygulanmamasına karar verilmiştir" ifadesi kullanıldı. Merkez Bankası önceki düzenlemede daha çok uzun vadeli konut kredi ile seçilmiş sektörlere kredi alımını teşvik ederken, dün yapılan değişiklikle bu şart yıl sonuna kadar ertelendi. Böylece, tüketici kredilerinin önü açıldı.

2 haftada 13 milyar TL'lik konut satıldı!

Konut kredisi kullanımı koronavirüse rağmen arttı!


Geri Dön