28 / 03 / 2024

Konut kredilerinde tarihi rekor!

Konut kredilerinde tarihi rekor!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, konut kredilerine ve TOKİ'nin yrüttüğü konut projelerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Kurum, konu kredilerinde rekor kırıldığını belirtti.



Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk oldu. 

AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Şenol Kazancı ile editörlerin sorularını yanıtlayan Bakan Kurum, konut kredilerine ve TOKİ'nin yrüttüğü konut projelerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Kamu bankalarının Haziran ayı başında konut kredisi konusunda bir adım attığının ve bunun sonucunda ciddi bir konut satışının gerçekleştiğinin söylenmesi ve bunun piyasayı nasıl etkilediğinin sorulması üzerine Murat Kurum, inşaat sektörünün 250 sektörden biri olarak kabul edildiği fakat yan sektörleriyle 450 sektörü tetikleyen, besleyen, ekonomi açısından da 'lokomotif' denilen bir sektör olduğunu belirtti. 

Kurum, Hazine ve Maliye Bakanlığının katkılarıyla Haziran ayında sektöre ciddi bir ivme kazandırıldığını, oranların 0,64 seviyelerine düşürülmesi sebebiyle inşaat sektörü ve diğer alt sektörlerin de canlandırıldığını, böylece tarihin rekorlarının kırıldığını dile getirdi. Bunların salgın döneminde yapıldığının altını çizen Kurum, şunları kaydetti: 

"Sosyal konuta olan talep, yine konut kredilerinin düşmesiyle haziran ayında geçtiğimiz yıl haziran ayına göre yüzde 210 artış, 190 bin satış. Temmuz'da yüzde 125 artış, 230 bin satış, ağustosta bir önceki yıla göre yüzde 55 artış olarak, 170 bin satışın olduğu, kredilendirildiği, kredi verildiği ve vatandaşımızın ev sahibi olduğu bir süreç. Tarihi bir rekor gerçekleşti. İnşallah sektörlerimiz artık yeni projeleri konuşmaya başladı. Yapacağımız yeni yatırımları ve tüm 450 sektörü, giyiminden, beyaz eşyasına, halıcısına, mobilyacısına kadar tüm sektörleri canlandıracak bir sürece başlamış olduk. İnşallah bu kampanyaları hem Toplu Konut İdaresi Başkanlığımız ile Emlak Konut ile hem de diğer sektörlerimizle artırarak çalışmalarımızı yürüteceğiz. Bu noktada Hazine ve Maliye Bakanlığımız ile de ortak yürüttüğümüz projeler var. İnşallah bunların sayısını artırmak suretiyle... Sayın Cumhurbaşkanımız bize, 'Bu ülkede evi olmayan alt gelir grubu vatandaşım kalmayana dek sosyal konut çalışmasının yürütülmesi' talimatı verdiler. Biz de bu çerçevede çalışmalarımızı yürütüyoruz."

-  "1 milyonuncu konuta çok az kaldı"

Bakan Kurum, 50 bin ve 100 bin sosyal konut projelerinin vatandaşlardan rağbet gördüğü dile getirilerek gelecek dönemde yeni sosyal konut projelerinin hayata geçirilmesinin gündemde olup olmadığının sorulması üzerine, bu projelerin devam edeceğini belirtti. Kurum, 1 milyonuncu konuta çok az kaldığını vruguladı ve şöyle konuştu:

"50 bin ve 100 bin sosyal konutu Cumhurbaşkanımız biliyorsunuz açıklamıştı. Bu çerçevede tamamının inşa faaliyeti devam ediyor. Yine 100 bine ilişkin tüm projelendirme süreci tamamlandı. Fiilen 30 binin üzerinde konutumuz başladı. Öbür konutlarımız da etaplar halinde çıkacaklar. Dolayısıyla bizim 1 milyon rakamına inşallah yıl sonu gelmeden  ulaşacağımızı düşünüyoruz. 1 milyonuncu konutun anahtarını da Sayın Cumhurbaşkanımız vatandaşımıza teslim edecekler."

2012'den bugüne 1 milyon 410 bin konut dönüştü!


Geri Dön