19 / 04 / 2024

Konut kredisi almak için gerekli belgeler nelerdir?

Konut kredisi almak için gerekli belgeler nelerdir?

Bankalarda son dönemlerde kredi faizlerinin düşmesi, birikimi bulunmayan ama ev sahibi olmak isteyen vatandaşları konut kredisi almaya teşvik etti. Vatandaşlar konut kredisini nasıl alacaklarına ilişkin bilgileri araştırıyor. Peki konut kredisi almak için hangi belgeler gerekli? 



Bankalarda kredi faizlerinin düşmesiyle ev almak isteyen vatandaşlar, nasıl konut kredisi alırken gerekli olan belgeleri ve yapılması gereken işlemleri araştırıyor. Merak edilen soruların başında ise 'konut kredisi için almak için gerekli belgeler nelerdir?' sorusu geliyor. İşte konut kredisi için alabilmek için gerekli belgeler…

Takvim'de yer alan habere göre; kısa sürede birikim yapmadan ev sahibi olmak için en fazla tercih edilen yöntemlerden biri konut kredisi. Konut kredisiyle çok fazla kişi ev sahibi olma imkanı tanınıyor. Fakat bu kredi türünü kullanmak için bankanın gerekli gördüğü bazı koşulları karşılıyor olmak gerekiyor. 

Öncelikle konut kredisi çekilmek istenilen ev krediye uygun bir durumda olmalıdır. Aksi takdirde konut kredisi başvurusu onay alamaz. Çünkü bankalar verdikleri kredi karşılığında evi ipotek altına alırlar ve bu şartla kredi sağlarlar. Bankalar tarafından kredi miktarı evin belirlenen fiyatının yüzde 80'i olarak belirtilmiştir. Yani asla alacağınız evin fiyatının tamamını kredi olarak alamazsınız. Zaten konut kredisi verileceği zaman ekspertiz eşliğinde evin değeri banka tarafından düzenlenir. Verilecek kredi miktarı da bu şekilde hesaplanır. Bir diğer önemli şart kredi başvurusu yapan kişinin kredi notunun iyi bir düzeyde olması. Çünkü bankaların başvuran kişiler hakkında ilk önce dikkat ettikleri nokta müşterinin kredi puanı.

Eğer kredi notunuz düşük ise bankalardan kredi alma ihtimaliniz çok az. Bu yüzden bankalarla olan ilişkiler iyi tutmanız yani ödemeleri geciktirmeden yapmak gerekiyor. Konut kredisinde geri ödeme planı çok önemlidir. Çünkü ev bankaya ipotekli olduğundan herhangi bir ödememe durumunda ev bankanın himayesine geçecektir. Bu yüzden ödeme planını iyi oluşturmak gereklidir. Konut kredilerinde vade genelde 5-10 yıl arası olarak belirlenmiştir. Bu vade seçenekleri gayet uzun bir süredir ve bu süreler arasında uygun bir ödeme planı yapılabilir. Böylelikle ödemeleri aksatmaz ve evin riske girmemesini sağlarsınız. Almayı düşündüğünüz evin tapusu, nüfus cüzdanı fotokopisi ve gelir belgesi gibi evraklar ile konut kredisine başvuru yapabilirsiniz.

Konut kredisi başvurusu için gerekli olan belgeler nelerdir?

Konut kredisi başvuru yapmak için öncelikli olarak banka şubesine gitmeden internet sayfası üzerinden başvurunuzu yapabilirsiniz. İnternet başvurusu olumlu sonuçlandığı takdirde banka tarafından bildirimde bulunulur ve bu kapsamda banka şubesine gidilmesi gerekmektedir. Ön başvurunun olumlu sonuçlanmasına yönelik, şubeye gidişlerde şu belgeler sağlanmalıdır; 

Nüfus cüzdanı,

Mevcut ikametgah belgesi,

Satın alınacak konuta ait tapu,

Gelir durumunu gösteren belge

Bu belgeler ile birlikte konut kredisi için başvuru yapılabilir. Eksper değerlendirmesi de olumlu sonuçlandığında kredi çekilebilir.

Konut kredisi çekerken nelere dikkat edilmeli?

Konut kredisi alabilmek için gerekli belgeler nelerdir?


Geri Dön