28 / 03 / 2024

Konut kredisi faiz indirimleri devam ediyor mu?

Konut kredisi faiz indirimleri devam ediyor mu?

Merkez Bankası’nın politika faiz indiriminin bankaların kredi faiz indirimleri devam ediyor. Özel bankalar hız kesmeden konut kredisi faizlerini sürdürüyor. Konut kredisi faizleri özel bankalarda yüzde 1.11’e kadar düştü...



Merkez Bankası’nın Temmuz ayında repo faizlerini 4.5 yıl sonra en sert şekilde indirmesiyle başlayan kredi faiz indirimleri sürüyor. Kamu bankaları Ağustos başında gerçekleştirdiği konut kredisi faiz indirimi sonrasında faizlerini sabit tutarken özel bankalar Merkez Bankası’nın Eylül ayındaki ikinci politika faiz indirimi sonrasında faiz indirimlerini hızlandırdı. 

Türkiye cumhuriyet Merkez Bankası’nın  (TCMB) Eylül ayında arka arkaya ikinci kez politika faizlerini düşürmesinin ardından İş Bankası, Akbank, Garanti BBVA, Kuveyt Türk Bankası, Yapı Kredi Bankası, VakıfBank, Halkbank, Şekerbank ve kampanyalı kredi ürünü için ICBC konut kredisi faiz indirimi gerçekleştirdi. 

Eylül ayının son haftasında da özel bankaların faiz indirimleri devam etti. Dün Kuveyt Türk Katılım Bankası, Garanti Bankası ve QNB Finansbank konut kredisi faizlerini bir kez daha düşürdü. 

Kredi Pazarı'nın araştırmalarına göre bankaların ortalama tabela konut kredisi faiz oranları 24 Eylül itibariyle yüzde 1.56’ya düştü. En düşük konut kredisi faiz oranı özel bankalarda yüzde 1.11’e düşerken, kampanyalı en uygun konut kredisi faiz oranı kamu bankalarının uyguladığı yüzde 0.99 da yer alıyor. 

Konut Kredisi Kullanımı Artmaya Devam Ediyor

Konut kredisi faizlerinin düşmesi ile kredi kullanımı artmaya devam ediyor. Ağustos ayında kredili konut satışları 2019’da ilk defa yükselişe geçerek yüzde 168 artmıştı. 

Eylül ayının ilk yarısında ise konut kredisi kullanımı 367 milyar TL'ye ulaştı. Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu (BDDK) verilerine Eylül ayının ilk haftasında konut kredisi kullanımı Ağustos ayının son haftasına oranla yaklaşık 1.6 milyar artarak 182.7 milyar oldu. Eylül ayının ikinci haftasında ise konut kredisi hacmi ilk haftaya oranla yaklaşık 1.5 milyar  artarak 184.2 milyar TL olarak gerçekleşti.

Uzmanların görüşlerine göre Eylül ayında ipotekli konut satışlarının Ağustos ayından daha fazla gerçekleşmesi öngörülüyor.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) dün açıkladığı verilere göre inşaat maliyet endeksi uzun süre sonra düşmeye başladı. Endeks Temmuz ayında bir önceki aya oranla yüzde 0.62 geriledi. İnşaat maliyetlerinde gerileme olması halinde sıfır konut fiyatlarının da düşerek satış payı içinde daha fazla pay alması bekleniyor. 
 
Konut kredisi faiz oranları Eylül'ün son haftasına nasıl başladı?
 


Geri Dön