25 / 04 / 2024

Konut kredisi kampanyaları satışları artıracak!

Konut kredisi kampanyaları satışları artıracak!

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Aydoğan, konut sektörüne ilişkin açıklamalarda bulundu. Şubat ayının konut satış istatistiklerinin düşük olduğunu belirten Akdoğan, "Çözüm, konut kredisi kampanyası başlatılması" dedi. 



Faizlerdeki yükselişle gayrimenkul sektöründe büyük durgunluk başladı. Sözcü'den Özlem Ermiş Beyhan'ın haberine göre; piyasada daha çok, zor durumda kalanların sattığı kelepir daireler el değiştirir hale geldi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye genelinde konut satışları şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 31.6 azalarak 81 bin 222 oldu. İpotekli konut satışlarında bir önceki yılın aynı ayına göre düşüş yüzde 66.5. Türkiye'de geçen ay sadece 14 bin 669 konut ipotekli satıldı.

Konut kredisi kampanyaları satışları artıracak!

SATAN ÇOK

Gayrimenkul Broker'ı Songül Toprak Özsan, sektörde sıkıntılı bir sürece gidildiğini belirterek, “Başta ticari olmak üzere tüm gayrimenkullerde satmak isteyen çok, alan pek yok. Faizler gerilemeden bu sorunun çözümü zor" dedi. TÜİK'in 2021 yılı ilk 2 aylık verilerindeki düşüş de bu durumu ortaya koyuyor. Ocak-Şubat döneminde konut satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 34.7 azaldı. İpotekli konut satışı yüzde 70.5 azalışla 25 bin 401 olarak açıklandı.

Konut kredisi kampanyaları satışları artıracak!

KAMPANYA ŞART 

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan "çok ciddi düşüş yaşanıyor” derken, “Bu noktada görebildiğimiz tek çözüm, kamu bankalarının uygun şartlarla, ertelemeli bir konut kredisi kampanyası başlatması" ifadesini kullandı. Akdoğan şöyle devam etti:

"Kimse dolarını, altınını, mevduatını bozdurup ev almiyor. 500 bin TL'niz olsa, onunla bir ev alsanız çok iyi bir kiracı bulmanız halinde aylık 2.500 TL geliriniz olabilirken, bu parayı bankaya koysanız 7 bin TL garanti gelir elde edebiliyorsunuz. Bu durumda kim ev alır? Şu an fırsatlık evler satılıyor. Yani durumu nedeniyle acil paraya ihtiyacı olan evini iskontolu satışa çıkarıyor ve bu şekilde alıcı bulabiliyor."

Konut kredisi kampanyaları satışları artıracak!

Avrupalılar ayaklarını kesti mi?

Yabancılara yapılan konut satışlarında da ciddi bir düşüş var. Satışlar şubatta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 26 azalarak 2 bin 964 oldu. Bu konutların bin 525'i İstanbul'da satıldı. Gayrimenkul Broker'ı Songül Toprak Özsan, Avrupalıların Türkiye'den konut alımındaki büyük düşüşün altını çizerek, dövizdeki artışa rağmen yaşanan güven sorununun etkili olduğunu söyledi. Şubatta 447 konut ile en çok İran vatandaşları Türkiye'den konut aldı. İranlıları 432 konut ile Irak, 259 ile Rusya, 230 ile Afganistan ve 119 konut ile Kazakistan vatandaşları izledi.

Konut kredisi kampanyaları satışları artıracak!

Konut piyasası hareketlendi!

Faiz ve pandemi konut satışlarını nasıl etkiledi? 

2021 Şubat'ta 81 bin 222 konut satıldı!


Geri Dön