26 / 04 / 2024

Konut kredisi nasıl alınır?

Konut kredisi nasıl alınır?

Konut sahibi olmak isteyen vatandaşların ilk tercihi konut kredisi kullanmak oluyor. Konut kredisi faizlerinin düşmesiyle birlikte vatandaşlar konut kredisi nasıl alınır sorusunun yanıtını araştırmaya başladı. İşte detaylar...



Konut kredisi kullanmak isteyen vatandaşların satın almak istedikleri evin tapusu ile kredi kullanmak istedikleri bankanın şubesine başvuruda bulunmaları yeterli oluyor. 

Takvim'de yer alan habere göre; banka başvuru işleminde ilk olarak konut kredisi başvuru formu doldurulmasını ister. Sonrasında ise kredi çekecek vatandaşın kimlik numarası üzerinden kredi notu ve kredi sicili sorgulaması yaparak kredi için uygun olup olmadığı değerlendirilir.

Konut kredisi çekecek vatandaşın uygunluğunun belirlenmesi durumunda banka konut kredisi ekspertiz ücreti talep eder ve bu ücretin ödenmesi halinde konut kredisi eksper raporu çıkartılarak konutun değeri belirlenerek bu değer üzerinden maksimum yüzde 80 oranında kredi kullanılmasına izin verir. Geriye kalan yüzde 20'lik tutar ise konut kredisi peşinatı olarak kredi çekecek vatandaştan alınır. Genelde konut kredisi onay süresi 3-4 iş günü arasında değişiklik göstermekte olup konut kredisi ekspertiz işlemi daha kısa sürede sona ererse 1-2 gün içinde bile gerçekleştirilebilmekte.

Daha sonrasında ise banka satış sürecini başlatır ve tapu dairesinden randevu alınarak bankanın avukatı ile beraber konut kredisi kullanacak olan vatandaş ile satışı yapacak olan kişi ile birlikte tapuya gidilerek satış gerçekleştirilir. Banka avukatı bu esnada tapu kütüğü kaydına banka adına tapuya ipotek şerhi koydurur ve konut kredisi borcu bitene kadar tapuya ipotek şerhi uygulanır. 

Her bankanın uyguladığı şartlar farklı olmakla birlikte genelde bütün bankaların ortak olarak aramış oldukları konut kredisi koşulları da mevcut. 

Örneğin, kredi çekilerek satın alınmak istenen konutun tapusunun olması tüm bankalar tarafından aranılan koşullardan. Yine konutun iskanının olması, kredi kullanacak vatandaşın kredi notunun yüksek olması, temiz bir kredi sicili bulunması, maaşı ile kullanmak istediği kredi notu ortalamasının arasında yarı yarıya oran bulunması aranılan ortak koşullardan. 

Konut kredi faiz oranları Ağustos'un son haftasına nasıl başladı?


Geri Dön