26 / 04 / 2024

Konut kredisinde ipotek kaldırma!

Konut kredisinde ipotek kaldırma!

Bankadan kredi çekildiğinde satın alınan konut bankanın teminatı oluyor. Kredi bittiğinde ise ipoteğin evin üzerinden kaldırılması gerekiyor. 



İpotek olan bir gayrimenkulün ipoteğinin kaldırılması işlemine ipotek fekki deniyor. Bankadan konut kredisi aldığınızda ve karşılığında evinizi ipotek ettirdiniz. Konut kredisi bittiğinde gayrimenkulün üzerindeki ipoteği kaldırmak için bankadan fek yazısı almanız gerekiyor. Resmi belge niteliğine sahip fek yazısı ile Tapu Müdürlüğü tarafından ipotek kaldırılıyor.

Eğer ipotek banka değil firma ya da şahıs tarafından yapılmışsa öncelikle evi satın aldığınız kişi söz konusu firma ile iletişime geçip ipoteğin kaldırılmasını talep etmesi gerekiyor. İpoteğin kaldırılmasının ardından ipotek işlemi yapılıp banka tarafından istediğiniz tutar verilecek.

Kredi Borcu Biten Konut İpoteği Nasıl Kaldırılır?

Bankalar tarafından alınan ipotek kaldırma yazısını kişinin kendisinin tapu müdürlüklerine iletmesi gerekirken son düzenlemelerle beraber elektronik ortama taşınıyor. İpotek fek yazısı banka tarafından online olarak oluşturularak tapu müdürlüğüne gönderiliyor. Tapu müdürlüğünde yapılan incelemeler sonrasında konutun üzerindeki ipotek kaldırılıyor. Tüm bu süreç e-devlet sistemi üzerindeki "tapularım" ekranında yer alıyor.

İpotek Kaldırma Ücreti

İpotek kaldırma ücreti her yıl yeniden belirlenen Tapu ve Kadastro Harçlarına göre bu yıl için 30,60 TL olarak açıklandı.

Banka tarafından açıklanan 30,60 TL dışında daha fazla bir ipotek fek ücreti istemessi durumunda şunların yapılması gerekiyor:

Banka ücret almadan fek yazısını veremeyeceğini bildirdiyse talep ettikleri ücreti yatırarak ipotek fek ücreti yatırıldığına dair dekont mutlaka alınmalı.
Bankadan alınan ipotek fekki ücret dekontu ile birlikte ikamet edilen ilçe Tüketici Hakem Heyetine başvuru yapılmalı.
Tüketici Hakem heyetine başvuru oluşturarak bankanın haksız olarak almış olduğu ipotek ücretinin geri ödenmesi talep edilmeli.

 


Geri Dön