28 / 03 / 2024

Konut kredisinin geri ödenmesi!

Konut kredisinin geri ödenmesi!

Toplu konut bölgesinde kredi kullanarak konut sahibi olanlar, konut kredisinin geri ödenmesini ne zaman ve nasıl yapacak? İşte konut kredisinin geri ödenmesi ile ilgili yasal hükümler bu haberde...



Konut kredisinin geri ödenmesi!

Toplu konut bölgesinde kredi kullanarak konut sahibi olanlar, konut kredisinin geri ödenmesini ne zaman ve nasıl yapacak?  Konut kredisi geri ödemesi ile ilgili yasal hükümler Belediye Arsaları Üzerinde Toplu Konut ve Kentsel Çevre Üretimi ve Kredilendirilmesine Dair Yönetmelikte veriliyor.


Yönetmelik hükümlerine, kredi geri ödemesi konutların oturmaya elverişli hale geldiğinin Banka teknik elemanlarınca tespit edilip bildirildiği tarihi izleyen üçüncü ayın on sekizinci günü kredinin ilk geri ödeme taksiti başlıyor.


Konut Kredisinin Geri Ödenmesi

Madde 23 - Konutların oturmaya elverişli hale geldiğinin Banka teknik elemanlarınca tespit edilip bildirildiği tarihi izleyen üçüncü ayın on sekizinci günü kredinin ilk geri ödeme taksiti başlar.


Konut kredisinin geri ödeme süreleri ve uygulanacak faiz oranları Yönetmelik Eki-3A ve B Tablolar ile İdarece belirlenir.


Geri ödemenin başladığı tarihte, kredinin faizli bakiyesi hesaplanır. Bu miktar, kredinin, geri ödeme süresine ay olarak bölünerek içinde bulunulan yıla ait kredi taksiti hesaplanır. Kredi taksiti geri ödemenin başladığı yılı izleyen her yılın ilk ayından itibaren Yönetmelik Eki-3 Tabloya göre uygulanacak faiz oranı kadar arttırılarak, Tabloda gösterilen taksit sayısına ulaşıncaya kadar ödenir.


Konut Kredisi kullanıcıları, geri ödeme süresi içinde istenen aylık ödemelerin vadelerini geçirmemek şartıyla, istedikleri sayıda taksiti vadesinden önce ve ödedikleri yıla ait taksit tutarı üzerinden ödeyerek kapatabilirler.


(Ek:05/07/2005-25866) Konut Kredisi Uygunluk Belgesinde gösterilen süre sonunda konutların iskana elverişli hale gelip gelmemesi dikkate alınmadan geri ödemeler başlatılır. Ancak, mücbir sebepler veya olağanüstü nedenlerle, Konut Yaptıranın gerekçeli ve belgelere dayalı başvurusu üzerine yapım süresi İdarenin onayı ile uzatılabilir.


"Konut Kredisi geri ödemelerine ait aylık taksitlerden herhangi üçünün kredi borçlusu konut sahibi tarafından vadesinde ödenmemesi halinde borç muaccel hale gelir. Bu durumda, muaccel hale gelen kredi borcu ilgili Banka tarafından borçluya çekilecek otuz (30) gün süreli ihtarname ile defaten tahsil edilir. İhtarname süresi sonunda borcun tahsil edilememesi halinde bakiye kredi borcuna Yönetmelik eki Konut Kredisi Koşulları Ek-3A ve Ek-3B Tablolarındaki  yüzde  değişimler uygulanmadan, Yıllık Fiyat Artış Oranı yüzde on (%10) arttırılarak bulunacak oran nispetindeki muacceliyet faizinin ihtarname tarihinden itibaren uygulanması ile hesaplanacak faizli bakiye ilgili bankaca idareye aktarılır.


(Ek:05/07/2005-25866) Konut Kredisi borcunun vadesinden önce defaten kapatılmak istenmesi halinde bakiye kredi borcuna yüzde on (%10),  bir (1) yıl içinde dört (4) eşit taksit halinde kapatılması halinde ise yüzde beş (%5) oranında indirim uygulanarak borç kapatılabilir.



Konut kredisinin kullanımında özel durumlar!
Belediye Arsaları Üzerinde Toplu Konut ve Kentsel Çevre Üretimi ve Kredilendirilmesine Dair Yönetmelik!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön