25 / 04 / 2024

Konut mağdurları CHP Esenyurt İlçe Başkanlığı'nda!

Konut mağdurları CHP Esenyurt İlçe Başkanlığı'nda!

Esenyurt Konut Mağdurları platformu üyeleri, CHP Esenyurt İlçe Başkanlığı'nda, CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi ve Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Bozkurt bir araya geldi.



Başlarını sokacak bir ev alma hayaliyle kredi çekip borca giren çok sayıda kişi, senelerdir mahkeme kapılarında bekliyor. Mega kent İstanbul’da toplam 100 bine yakın toplu konut mağduru olduğu belirtiliyor. 

Daha önce TBMM'ye giderek dertlerini anlatan Esenyurt Konut Mağdurları platformu üyeleri, Esenyurt CHP ilçe teşkilatının ev sahipliğinde "Konutla Dolandırılan Hak sahipleri Platformu" Başkanı Özlem Hanelçi öncülüğünde dev bir buluşmaya imza attı. 

Konut mağdurları CHP Esenyurt İlçe Başkanlığı nda!

Platform başkanı Özlem Hanelçi, platform sözcüsü Fahri Kaygu ve tüm projelerden temsilen katılmış mağdur temsilcileri, CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Bozkurt, Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu ve Emekli Hakim Avukan İzzet Doğan ile bir araya geldi. 

Esenyurt CHP İlçe Başkanlığı'nın ev sahibi yaptığı görüşmede proje bazlı konut mağduriyetleri raporları sunuldu ve CHP Vekili Akif Hamzaçebi konut mağdurlarının sorunlarını dinledi. Mağdurları haklı bulduğunu ve yanlarında olduğunu belirten Vekil Hamzaçebi kurulan komisyonda yaşanan sorunları gündeme taşıyıp ilgili bakanlar ile görüşüp çözüm noktasında çalışma yapacak.

Konut mağdurları CHP Esenyurt İlçe Başkanlığı nda!

Tüketici Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu ve Hakim İzzet Doğan'ın da hukuki bilgilendirmeler yaptığı toplantıda CHP İlçe Başkanı Hüseyin Ergin ve CHP ilçe yöneticileri de yer aldı. 

Gerçekleştirilen toplantıya, Innovia, Acunkent, Fiyapı, Osmanlı İnşaat, Bulut inşaat, Bulut inşaat Yaşam Merkezi, Makrom City ve Makromtek Esenyurt projesi mağdurları ve Sporcity, mağdur temsilcileri katıldı. Programa temsilci gönderemeyen diğer projelerin sorunları da platform başkanı Özlem Hanelçi ve platform sözcüsü Fahri Kaygu tarafından aktarıldı.

Konut mağdurları CHP Esenyurt İlçe Başkanlığı nda!

Mağdurların sorunlarını yakından takip edeceğini söyleyen CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi'nin konuyla ilgili konuşmasından satır başları şu şekilde;

"Parlamentoda bulunan bir kişi olarak mağduriyetinize inanmış olmam yeterli değil, bu mağduriyeti Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne ve ilgili bakanlara taşımak gibi bir görevim var. Çözümleriyle birlikte sadece TBMM'de bunu konuşma konusu yapmayı da yeterli bulmuyorum, onun ötesinde ilgili bakanlara da bunun çözümü konusunda düşüncelerim ve önerilerim ile birlikte gideceğim. Daha önce benzer mülkiyet konularında çok emek verdik. 2-B meselesini Türkiye'ye mal eden ve çözüm yoluna koyan parti Cumhuriyet Halk Partisi'dir. Ben öncülük ettim, bizden sonra iktidar getirdi. 3-4 kere değişti ve yoluna girdi. Önemli olan çözümü yaratmaktır. 

Biz bu inandığımız haklı meselede o parlamento çoğunluğunun kabul edebileceği çözümü kendilerine sunacağız. 2-B'de böyle olmuştur, Sultanbeyli'de böyle olmuştur ve Silivri ve Çatalca'nın 8 köyünde 23 Haziran seçimlerinden önce orada yaptığımız çalışma sonucu ortaya koyduğumuz öneriler yasalaşmıştır. Şimdi o yasa sonucu uygulamaya intikal etti. Değer takdirleri vatandaşlara bildiriliyor. Burada bir yasal çözüm düşünmek gerekiyor, devlet bu çözüme öncülük edecek. Fikirtepe'yle ilgili kentsel dönüşüm yasasında değişiklik yapılırken, orada mevcut sözleşmelere müdahale eden düzenlemeler yapıldı. Süre veriliyor, eğer sen bu sürede bunu yapmazsan bu sözleşmeleri gerekirse feshederiz şeklinde orada hükümler var, yani devlet kamu yararını gerektirdiği hallerde sözleşmelere de müdahale edebilir. Burada bir dolandırıcılık var. Belki arada bu niyetle bu projelere başlamamış olan kişiler de olabilir onları bir kenara koyuyorum ama sizlerin ifadesinden anladığım yüzde 60-70 oranında bir dolandırıcılık var. Para ödemişsiniz, ortada konut yok, yıllardır sürünüyorsunuz, devlet o nedenle bu konuya yasayla müdahale etmek zorundadır. 8 kat imarı olan bir yere 12 kat inşaat yapıp 24 kat üzerinden burada satış yapıyorsanız ve buna zamanın yerel yöneticileri göz yummuşsa bunun arkasında durmuşsa devletin kurumlarına güvenerek vatandaş buralardan yer almışsa bu proje Esenyurt Belediyesi'nin iştirakiyle yapılmaktadır şeklinde broşürler dağıtılıp vatandaş bu broşüre güvenerek, arkasında Esenyurt Belediyesi var diyerek konut almışsa ve ortada konut yoksa, hala vatandaş konutunu alamıyorsa, ortada gerçekten bir dolandırıcılık var. Devlet buna seyirci kalamaz sizin ilişkiniz müteahhitledir gidin hukukta çözüm arayın şeklinde yol gösteremez. Siz hukuka başvurdunuz ama kimse hukuktan çözüm alabilmiş değil. Siz evinizi almak istiyoruz, devletin görevi de size bu evi vermektir. Yasal düzenleme yapılmalıdır. Buraya  TOKİ  gelebilir, devlet başka kamu kurumlarını görevlendirebilir. Devlet kendisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak üçüncü bir müteahhit bulabilir.  Ama bir dönem bankacılık krizinden sonra banka sahiplerinin mal varlıklarına kadar giden bir takibatı devlet nasıl başlatabilmişse, burada bu dolandırıcılar için de bu takibatı başlatmak ve bunların yasal alt yapısını oluşturmak gerekir. Biz bunu takip edeceğiz. Buraya geldik konuştuk, ayrıldık iş bitti değil, sizler de bizi takip edeceksiniz. Biz sizi bilgilendireceğiz. Bu süreci beraber götüreceğiz. Saydam şeffaf bir şekilde sizlerle paylaşacağız. Belki sizlerden bir heyeti alıp ilgili makamlara götüreceğiz. Bütün bunları yapacağız. Amaç sorunu çözüme kavuşturmaktır. Buna ben inanıyorum, niye inanıyorum? Siz haklısınız. Haklı olan daima güçlüdür. Güçlü olan hakkını alır, yeter ki biz size öncü olalım. Bunun partisi yok, bu bütün siyasetçilerin, bütün partilerin görevidir. Bunu başaracağız."

Konut mağdurları CHP Esenyurt İlçe Başkanlığı nda!

 

Konut mağdurları mecliste!

Ceren YÖRÜK/Emlakkulisi.com


Geri Dön