19 / 04 / 2024

Konut satış fiyatlarındaki yıllık değer artışı yüzde 116 oldu!

Konut satış fiyatlarındaki yıllık değer artışı yüzde 116 oldu!

Teknoloji odaklı gayrimenkul değerleme platformu Endeksacom’un verilerine göre Türkiye'de Şubat ayı sonu itibarı ile konut satış fiyatlarında yıllık değer artışı yüzde 116 şeklinde açıklandı.



Yıllık değer artışı en yüksek olan iller hangileri?

Resmi olrak açıklanan Endeksa verilerine bakıldığında Şubat 2022'De en fazla konut satışı olan 30 şehir içerisinde yıllık değer artışı en yüksek olan şehirler de sırasıyla Mersin, Aydın ve İstanbul şeklinde açıklandı. Merakla beklenen verilere göre, Mersin’de konut fiyatları son bir senede yüzde 160 arttı, resmi olarak açıklanan verilere göre, ortalama konut metrekare satış fiyatı 5 bin 780 lira, ortalama konut satış fiyatı 867 bin 150 lira oldu. Yine merakla beklenen rakamlara bakıldığında Aydın’da yıllık değer artışı yüzde 141, ortalama konut metrekare satış fiyatı 10 bin 172 TL, ortalama konut satış fiyatı1 milyon 154 bin 300 TL şeklinde açıklandı. Mega kent İstanbul’da yıllık değer artışı yüzde 137, ortalama konut metrekare satış fiyatı 11 bin 321 lira, ortalama konut satış fiyatı 1 milyon 301 bin 915 lira şeklinde açıklandı.

Konut satış fiyatlarındaki yıllık değer artışı yüzde 116 oldu!

Açıklanan verilerle ilgili önemli açıklamalar yapan Endeksacom Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, “Konut piyasasındaki artış trendi devam ediyor. Türk insanının yatırım aracı olarak gayrimenkule güveni tam. Bireyler bir şekilde elindeki birikimi gayrimenkule dönüştürmeye çalışıyor. Yıllara göre değer artışını göz önünde bulundurduğumuzda bunun doğru bir tercih olduğunu söyleyebiliriz.  Endeksa verilerine göre son bir yılda konut fiyatları %116 artış göstermişken, Dolar %78, Euro ise  %65 artış gösterdi. İnşaat maliyetlerindeki artış, satın alma paritesindeki değişim, döviz kurundaki dalgalanmalar gibi nedenlerle ilk el ev satışında fiyatların yükselmesi ikinci el ev satışında da fiyatlarda bir hareketlenme yaratıyor. Yabancılara konut satışındaki artış ise öne çıkan bir diğer önemli konu. Yabancıya satış, toplam satış adedinin %5’ini oluşturmasına rağmen, artış dikkat çekici.  Yabancıya satış adedi geçen aya göre %10, geçtiğimiz sene aynı aya göre ise %55 artış gösterdi. Bölgemizde yaşanan ülkeler arasındaki siyasi gerilimler bu grafiği etkileyebilir ancak yükseliş trendi devam edecektir.” diye konuştu.


Geri Dön