28 / 03 / 2024

Konut satışında en büyük engel faiz!

Konut satışında en büyük engel faiz!

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre; konut satışları Ocak ayında yıllık yüzde 24.8 oranında azaldı. İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, konut satışlarında yaşanan düşüşü değerlendirdi. 



Konut satışları Ocak'ta yıllık yüzde 24.8 azaldı. İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, konut satışlarının önündeki en büyük engelin faiz olduğunu söyledi.

Bloomberg HT'ye konuşan Aşa, "Faizle bağlı konut kredisi satışlarında yüzde 80 gibi düşüş söz konusu. Bu ciddi bir düşüş ve faizin yüksek olmasından kaynaklanıyor. Aylık psikolojik sınır yüzde 1..Şu an yüzde 2 seviyelerinde geziyor, bu psikolojik sınırın 2 katı. Yani 300 bin TL'lik evin 600 bin TL gibi geri ödemesi var, bu da caydırıcı. Faiz engelini aştığımız zaman mesele kalmayacak çünkü ciddi şekilde alıcı potansiyeli var" ifadelerini kullandı.  

Aralık ayında konut satışlarının yükselişte kampanyalar, KDV tapu harcı gibi indirimlerin etkili olduğunu ifade eden Aşa "Bu kampanyalar uzatıldı ama kısıtlı ve bazı projeleri kapsıyor. Piyasanın asıl beklediği daha geniş kapsamlı bir kampanya. KDV indirimi etkili olmaya devam ediyor. Tapu haçları bence hala yüksek, biraz daha düşürülsün. Devlet bu konuda daha olumlu adımlar atar ve daha geniş yelpazeye hitap eden projelere destek sağlarsa bu işler çözülecek" dedi. 

 

2019 Ocak'ta 72 bin 937 konut satıldı!

Bir banka daha konut kredi faiz oranını düşürdü!
 


Geri Dön