20 / 04 / 2024

Konut satışında eşitsizlik tartışması!

Konut satışında eşitsizlik tartışması!

Yabancıların konut alımında KDV alınmamasını Tüketici Hakları Derneği İzmir Şube Başkanı Gülçin Tonguç ve Karşıyaka Müteahhitler ve İşadamları Derneği Başkanı Zeki Yüksel değerlendirildi. İşte o haber...



Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan yabancı uyruklu kişilerin, yurt içindeki konut alımlarında Katma Değer Vergisi’nden (KDV) muaf tutulmasına ilişkin hayata geçirilmesi planlanan düzenlemeye sektör temsilcileri ve tüketici taraflarından yorum geldi.


Konuyla ilgili konuşan Karşıyaka Müteahhitler ve İşadamları Derneği Başkanı Zeki Yüksel, uygulamanın Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını da kapsamasının yerinde olacağını vurgularken, Tüketici Hakları Derneği (TÜKODER)  İzmir  Şube Başkanı Gülçin Tonguç ise eşitlik vurgusu yaptı. Tonguç, “KDV’nin yabancıdan alınmayıp yerliden alınması haksızlık. Ya her ikisi de vermesin ya da uygulama düzenlensin” değerlendirmesini yaptı.


“YABANCININ PAYI KAÇ?”


Konut satışında eşitsizlik tartışması!



Türkiye’de konut satın alan yabancıların payının düşük olduğunu ifade eden Yüksel, uygulamanın ciddi oranda sektöre ivme kazandırmayacağını söyledi. Asıl etkinin ülkedeki her vatandaşa yapılacak bir indirimde söz konusu olabileceğine vurgu yapan Yüksel, “Öncelikle Türkiye’de konut satışlarında yabancıların payı yüzde kaçtır ona bakmak gerekir. Yani ülke vatandaşı dışında konut alan yabancıların oranı nedir? Bu yüzden yabancılara konut satışlarında KDV alınmaması sektöre çok büyük ivme kazandırmayacaktır. Dolayısıyla kendi vatandaşlarımızı da düşünmek zorundayız. Bu uygulama herkese yapılırsa anlamlı olur. Yalnızca yabancıya bu şekilde bir indirim yapılması doğru değil. Bu indirimi tüm Türkiye genelinde yaparsak ancak o zaman bir gelişme görebiliriz” değerlendirmesini yaptı.


“ART NİYETLİLER OLABİLİR”


Konu hakkında uyarılarda da bulunan Yüksel, “Ayrıca bu uygulamada art niyet de uygulanabilir dikkat etmek lazım. Arkadaşının üzerinden konut aldıranlar olabilir. Malum bu tarz şeylerden istifade edebilen bir toplumuz. Bu bakımdan böyle olumsuzlukları da göz önünde bulundurmak gerekiyor” dedi. Yüksel, konut ve inşaat sektörün 2017 yılına dair değerlendirmesini de yaptı. Piyasanın durgun olduğunu vurgulayan Yüksel, “Bu yıl fiyatlarda bir artış söz konusu. İnşaat maliyeti adını verdiğimiz ana malzemelerdeki artışlar, konut fiyatlarına da yansıyor. Bir önceki yıla göre bir atak bekliyorduk fakat referandum öncesi olduğu için bir duraksama söz konusu. Referandum takviminden kaynaklanan bir durgunluk piyasada etkili” yorumunu yaptı.


“EŞİTLİĞE AYKIRIDIR”


Konut satışında eşitsizlik tartışması!



Konuyla ilgili geçtiğimiz gün tüketici hakları gününde konuşan Tüketici Hakları Derneği İzmir Şube Başkanı Gülçin Tonguç ise eşitliğe dikkat çekti. Tonguç açıklamasında kamu yöneticilerine seslenerek, “Yabancılara satılan konutlarda KDV alınmaması şeklindeki düzenleme, anayasanın eşitlik ilkesine aykırıdır. Yabancıdan KDV alınmazken kendi vatandaşımızdan alınması büyük bir haksızlık olur. Bu ya kaldırılmalı ya da vatandaşlarımızdan da alınmamalıdır. Öte yandan 6502 Sayılı Yasa’nın ön ödemeli konut satışında sözleşmeden dönme başlıklı 45/1 ve 45/3maddeleri’nde yapılan değişiklikle tüketicilerin kazanılmış hakları tırpanlanmaktadır. Bu iki düzenlemeyi eleştiriyor ve düzeltilmesini talep ediyoruz” diye konuştu.



İlk Ses Gazetesi 


Geri Dön