26 / 04 / 2024

Konut sektörü 2020'den umutlu!

Konut sektörü 2020'den umutlu!

Konut kredi faizlerinde kamu bankaları tarafından başlatılan düşüş, ağustos ve eylül aylarında konut kredi hacminde ve konut satışlarını artırdı.



Ekonomideki dengelenme süreci, enflasyonun uzun bir aradan sonra tek haneye düşmesi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) temmuz ve eylül toplantısında politika faizini 750 baz puan indirmesi, mevduat ve kredi faizlerinde de düşüşü beraberinde getirdi. İhtiyaç, konut, taşıt ve ticari kredilerde de faiz oranları ağustos ayından bu yana 500, yılbaşından itibaren 750 baz puan arasında düşüşler yaşandı.

Anadolu Ajansı'ndan Muran Birinci'nin haberine göre; kamu bankalarının ekonomide yaşanan olumlu gelişmeler, faiz ve enflasyon oranlarında yaşanan düşüş trendi doğrultusunda ağustos başında konut kredi faiz oranlarını yüzde 1'in altına düşürmesi, hem sıfır hem de ikinci el konut satışlarını canlandırdı. Kamu bankaları faiz indiriminin yanı sıra vade üst sınırını da 120 aydan 180 aya çıkardı.

Özel bankalar da kamu bankaların ardından konut kredi faiz oranlarını yüzde 1,10-1,25 aralığına düşürdü. Bu dönemde katılım bankaları da konut finansman oranlarını düşürdü.

Bankaların konut kredi faiz oranlarını düşürmesiyle, hem ertelenen konut talebinin öne çekilmesini hem de inşaat sektöründe yaşanan stokların azalmasına neden oldu.

 - Konut kredi stoku 189 milyar TL'ye yükseldi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre temmuz ayı sonunda 178,7 milyar TL düzeyinde yer alan konut kredi stoku, faizlerde yaşanan düşüş nedeniyle ağustos sonunda 181 milyar TL'ye ulaştı. Bir aylık dönemde kredi stokunda 2,3 milyar TL yükseldi.

Özel bankaların da konut kredi faiz oranlarını düşürmesiyle eylül ayında konut kredi stoku 186,6 milyar TL düzeyinde seyrediyor. Konut kredi stoku ekim ayının ikinci haftasında yükselerek 189 milyar TL oldu.

Konut kredi stoku son iki ayda 11,3 milyar TL artış göstererek yüzde 6,3'e yükseldi. Yılbaşında konut kredi stoku 188,1 milyar TL düzeyine ulaştı.

- Kamu bankalarının konut kredi stoku iki ayda yaklaşık 14 milyar arttı

Yıl başında kamu bankaların 93,3 milyar TL seviyesinde olan konut kredi stoku, 11 Ekim haftasında 107,3 milyar TL'ye ulaştı. Yaklaşık 9,5 aylık dönemde konut kredi stoku 14 milyar TL yükselerek yüzde 15'e ulaştı.

Ağustos'ta 93,5 milyar TL düzeyinde yer alan kamu bankalarının konut stoku, iki aylık dönemde yaklaşık 14 milyar yükseldi.

- Konut satışlarında artış sürüyor

Konut satışları 2019'da geçtiğimiz yılın gerisinde kalsa da faiz indirimlerinin düşmesiyle ağustos ve eylül aylarında konut satışları 2018'in aynı aylarına göre arttı.

Ağustos'ta konut satışları geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 5,1 yükselerek 110 bin 538 adet satıldı. Satışlar eylül ayında da yükseldi. Geçtiğimiz yılın eylül ayına göre yüzde 15,4 artan konut satışları 146 bin 903 oldu.

İpotekli ve ikinci el konut satışları da ağustos ve eylül'de yükseldi. İpotekli konut satışları ağustos ve eylül aylarında sırasıyla geçtiğimiz yılın aynı aylarına göre yüzde 168 ve yüzde 410,2 artış gösterdi. İkinci el satışları ağustos ayında yüzde 25,3, eylülde yüzde 42,3 seviyesine ulaştı.

Sektör temsilcileri, konut kredi faizlerinde meydana gelen düşüş sebebiyle konut satışlarında meydana gelen artış nedeniyle son çeyrekte hız kesmeden devam edecek. Toplam satışların 1 milyon adede ulaşabileceğini, 2020 yılı için de sektörün umutlandığını söyledi.

Konut kredisi faiz oranlarındaki indirimler durdu mu?


Geri Dön