19 / 04 / 2024

Konut sektörü faizlerdeki ikinci indirimi bekliyor!

Konut sektörü faizlerdeki ikinci indirimi bekliyor!

Bursadabugün köşe yazarı Levent Yılmaz, köşesinde konut sektörünü ve konut kredisi ile satışların arasındaki bağlantıyı kaleme aldı. İşte Levent Yılmaz'ın 'Konut sektörü bankaları bekliyor' başlıklı yazısı...



Konut kredisi faiz oranlarının daha fazla düşeceği beklentisi konut sektörünü yavaşlattı. Sektör, bankalardan gelecek haberi bekliyor.

"Hafta başında TÜİK Konut Satış İstatistikleri'ni açıkladı. Son veriye göre Türkiye genelindeki konut satışları bir önceki aya göre 9742 adetlik bir düşüş kaydetti ve Ekim ayında 137.401 olarak gerçekleşti" ifadelerini kullanan Bursadabugün köşe yazarı Levent Yılmaz'ın 'Konut sektörü bankaları bekliyor' başlıklı yazısının devamı şu şekilde:

Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 20,4 olarak gerçekleşti ve Ekim ayındaki ipotekli konut satışı sayısı 28.049 oldu. Bu sayı bir önceki aya göre 1710 adet daha az. 

Bir süreden bu yana Türkiye'de konut sektörü aşırı fiyat ve kira artışları ile anılıyor. Bunun belli başlı nedenleri var. Pandemi döneminde azalan konut arzı, inşaat maliyetlerinin artması ve enflasyondaki yukarı yönlü hareket bunların başında geliyor. Bunun yanı sıra konut satışlarını belirleyen bir diğer değişken de konut kredisi faiz oranları.

Konut sektörü faizlerdeki ikinci indirimi bekliyor!

Konut kredi faiz oranları ile konut satış sayıları arasındaki ilişki genel olarak şu şekilde işliyor; konut kredi faizleri düştükçe konut satışları artıyor. Konut kredisi faiz oranlarındaki son düşüşün satışlar üzerindeki etkisini henüz tam olarak göremedik. TÜİK, Kasım ayı verilerini açıkladığında bunu daha rahat analiz edebileceğiz. Ancak konut kredi faizlerinin daha fazla ineceğine dair beklentinin konut sektöründe duraksamaya neden olduğunu şimdiden ifade edebiliriz.

Konut sektörü faizlerdeki ikinci indirimi bekliyor!

Malumunuz olduğu üzere Merkez Bankası bir süreden bu yana politika faizini indiriyor. Bankanın bugüne kadar ki iletişimi de faizleri indirmeye devam edeceği yönünde. Hal böyle olunca da konut alabilmek için krediye ihtiyaç duyanlar Merkez Bankası'nın faiz indirimlerinin bankalar tarafından konut kredisi faiz oranlarına yansıtılmasını bekliyor.

Düşük faizli konut kredisi fırsatçılara yaradı!

Konutta metrekare fiyatı 5 bin TL'yi aştı!

Dövizdeki artış konut sektörünü nasıl etkiliyor?


Geri Dön