29 / 03 / 2024

Konut sektörü stoğa ve talebin yavaşlamasına rağmen canlılığını koruyor!

 Konut sektörü stoğa ve talebin yavaşlamasına rağmen canlılığını koruyor!

Konuttaki stoğa ve talebin yavaşlamasına rağmen konut yatırımları devam ediyor...



Toplam yatırım harcamalarında inşaat sektörünün payı giderek arttı. Şimdilerde makine ve teçhizat yatırımlarına yönelen kaynaklar milli gelirin yüzde 11.6'sına gerilerken, inşaat harcamaları milli gelirin yüzde 9.1'i büyüklüğüne ulaştı.

Eskiden hükümetlerin yatırımcı bakanları Sanayi Bakanı, Bayındırlık Bakanı, Enerji Bakanı idi, şimdilerde Hükümet'in  yatırımcı bakanı, konut ve çevreden sorumlu olan Çevre ve Şehircilik Bakanı oldu.

 

Kamu duble yolların yapımını, Boğaz'ın yer altı geçidini sağlayacak projeleri, metro yatırımlarını, otoyol inşaatını sürdürüyor.

 

Konuttaki stoğa ve talebin yavaşlamasına rağmen konut yatırımları devam ediyor.

 

Konut sektöründe marka olmuş inşaat gruplarının sahip ve yöneticilerinden öğrendiğim kadarı ile sektör canlılığını koruyor. Büyük inşaat gruplarının yöneticileri  kendileri için stok sorununun olmadığını söylüyorlar. Yeni projelere talebin canlılığını koruduğunu anlatıyorlar.


Son yıllarda konut sektörü denilince  TOKİ  inşaatları öne çıkıyor. Bakan Sn. Bayraktar'a her yıl tamamlanan konutlarda TOKİ projesi kapsamında inşa edilen konutların payını sordum. TOKİ şemsiyesi altında her yıl 50 bin dolayında konut üretiliyormuş. TOKİ'nin her yıl üretilen toplam konutlardaki payı yüzde 10 dolayında imiş.


Geçen hafta sonu TÜİK, 2012 yılındaki konut satış sayılarını açıkladı. Yıl içinde 430 bin konut satılmış. Bu konutların ne kadarının birinci el, ne kadarının ikinci el konut olduğu belli değil.

Bakan Sn. Bayraktar ise, Türkiye'de son 10 yılda 5 milyon 500 bin konut inşa edildiğini, bunların 565 bininin TOKİ konutları olduğunu söylüyor.

Türkiye nüfusunun yüzde 18.3'ünün yaşadığı İstanbul, konut sektöründe cazibe merkezi durumunda. İstanbul'daki konutları sadece İstanbul'da yaşayanlar satın almıyor. Anadolu'da yaşayanlar da "Bir gün İstanbul'da yaşarız daha olmaz ise çocuklarımız oturur" diyerek İstanbul'dan konut satın alıyor.

2012 yılında, Türkiye genelinde satışı yapılan 430 bin konutun 102 bini (% 24'ü) İstanbul'da satışı yapılan konutlar imiş. Bu rakam TÜİK rakamı. Gelelim TOKİ rakamlarına. On yılda inşa edilen 565 bin TOKİ konutunun 116 bini (% 20'si) İstanbul'da inşa edilen konutlar. Daha sonra 68 bin (% 12) konut ile Ankara, 13 bin konut ile (% 2.3)  İzmir  geliyor.


Bakan Sn. Bayraktar'ın anlatımına göre TOKİ belli bir çizgide faaliyetini sürdürüyor. Önümüzdeki dönemde  Hükümet'in ağırlık vereceği konular, "kentsel dönüşüm" ile "çevre" konuları.


Dünya


Geri Dön