20 / 04 / 2024

Konut sektöründe 2021'in ikinci yarısında beklentiler neler?

Konut sektöründe 2021'in ikinci yarısında beklentiler neler?

"Konut sektörünün önümüzdeki birkaç yılda düşük arzla üretimle gitmek durumunda" diyen Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, konut sektörüyle ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu.



Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, konut sektörüyle ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Bloomberg HT'de yer alan habere göre; Altan Elmas, konut arzında sıkıntı yaşanacağını önceden raporladıklarına ve 2017'deki arz fazlasının etkilerinin sonuçlarını gördüklerine dikkat çekerek, konut sektöründeki toparlanmanın zaman alacağını dile getirdi. 

Konut sektöründe 2021 in ikinci yarısında beklentiler neler?

“Yeni konut ruhsat sayıları tarihi dip seviyelerde”

Elmas, "Konut sektörünün önümüzdeki birkaç yılda düşük arzla üretimle gitmek durumunda" dedi ve şu açıklamalarda bulundu:

"Sektör 2017 yılına yüksek dereceli arz fazlasıyla girmişti. 2018’de önemli bir kriz yaşandı. Faizlerin yükselmesi, inşaat maliyetleri ve pandemi ile birlikte bambaşka bir süreç yaşanıyor. Emtia fiyatlarında ciddi bir artış var. Son 3,5-4 yıldır ciddi anlamda nakit akışında, üretmekte, satmakta zorlanan bir sektör var. Bu da yatırım iştahını çok aşağı vurdu. Bunu yeni konut ruhsatlarından görebiliyoruz. Yeni konut ruhsat sayıları tarihi dip seviyelerde. Bu sene biraz yukarı doğru döndü. Önümüzdeki süreçte çabuk toparlanacak gibi durmuyor.

Konut sektöründe 2021 in ikinci yarısında beklentiler neler?

Çimento fiyatlarında yaşanan artış hakkında da Elmas, “Çimento sektöründeki dengeleri bilen birisi olarak enerji payı ciddi bir maliyet tutuyor ama temel hammaddeleri genelde taş toprak. Çimentocularımız bu konuda çok haklı değil. Yüzde 30’lardaki enerji maliyetinden yola çıkarak fiyatlamayı makul göstermek doğru değil. Dış fiyatları iç pazara da vermeye çalışıyorlar."

Konut sektörünü 2021'de neler bekliyor?

Konut fiyatlarına pandemi dopingi!

Konut ve inşaat sektörünü 2021'in ikinci yarısında neler bekliyor?


Geri Dön