25 / 04 / 2024

Çimento sektöründe 2021'in ilk yarısında neler yaşandı?

Çimento sektöründe 2021'in ilk yarısında neler yaşandı?

Çimento sektörünün çatı örgütü TÜRKÇİMENTO tarafından, 2020 Faaliyet Yılı 63. Genel Kurulu, Ankara’da düzenlendi. Genel Kurula sektörün yüzde 94’ünü temsil eden çimento üreticileri katılım gösterdi. 



Çimento sektörünün çatı örgütü TÜRKÇİMENTO tarafından, 2020 Faaliyet Yılı 63. Genel Kurulu, Ankara’da düzenlendi. Genel Kurula sektörün yüzde 94’ünü temsil eden çimento üreticileri katılım gösterdi. 

Çimento sektöründe 2021 in ilk yarısında neler yaşandı?

Genel kurul toplantısının açılışında açıklamalarda bulunan TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Yücelik, şunları söyledi:

“Projelerimiz ile hem sektörümüzü destekleyecek hem de koyacağımız vizyonla üyelerimizin gelişimine öncülük edeceğiz. Ülkemizin kuruluşundan bu yana sürdürdüğümüz milli beraberlik anlayışıyla, ülke ekonomisine katma değer yaratmaya devam edeceğiz.”

Her sene Şubat'ta düzenlenen Genel Kurulunu bu sene koronavirüs salgını sebebiyle ertelemek zorunda kaldıklarına dikkat çeken TÜRKÇİMENTO Başkanı Yücelik, 2020'nin ülkemizde ve dünyada olumsuz anlamda ilklere sahne olduğuna vurgu yaptı ve sektöre ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

“Türk çimento sektörü olarak biz de 2020 yılında zorlu koşullar altında faaliyetlerimizi sürdürdük. Üst üste daralma yaşadığımız yılların ardından umutla başladığımız yılda, pandeminin etkisiyle yaşanan satış iptalleri, gelir kayıpları, çalışma kısıtlamaları gibi zorluklara, umutların yerini risklerle mücadeleye bıraktı. 2020 yılında Ocak itibariyle rakamlarda artışlar görmeye başlarken, devam eden 4 ayda iç pazarda tekrar daralma yaşadık.

2020 Haziranı’ndan itibaren normal hayata dönüş ve inşaat sektöründe yaşanan canlanma ile satışlarda gördüğümüz artış, yılsonuna kadar olumlu etkilerini gösterdi. İç satış ve üretim rakamlarında artışla 2020 yılını tamamladık.”

Çimento sektöründe 2021 in ilk yarısında neler yaşandı?

2021’İN İLK YARISINDA ÜRETİM DE SATIŞLAR DA ARTTI

TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Yücelik, Genel Kurul’daki konuşmasında 2021'in ilk 6 ayına ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

"Sektörün yüzde 94’ünü temsil eden TÜRKÇİMENTO üyelerinin 2021 yılı 6 aylık dönemde çimento üretimi geçen yıla oranla yüzde 26’lık artışla 37 milyon tona çıkarken, iç satışlar yüzde 29 artışla 28,3 milyon tonu buldu. 

-Geçtiğimiz aylarda olduğu gibi tüm bölgelerde iç satışlarda artış görüldü. Yılın ilk 6 ayında üretilen çimentonun yaklaşık yüzde 80’i iç satışa konu oldu. 

-Ayrıca İhracatçı Birlikleri’nin geçici verilerine göre, 2021 yılı Ocak-Ağustos döneminde de çimento sektörünün toplam ihracatı, değer bazında yüzde 12,3 oranında artarak 836 milyon dolara çıktı. Ancak toplam ihracat miktarı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2,9 gerileyerek 20,8 milyon tona indi.

-Bu yılın ilk 8 ayındaki ihracatın 12,3 milyon tonu çimento; 8,5 milyon tonu ise klinkerden oluştu. 

-Tüm bu gelişmelere rağmen sektördeki fiyatlar, maliyet artışının çok daha altında seyretmektedir. 

-2021 yılı Ağustos ayında petrokok fiyatları geçen senenin Ağustos ayına göre yüzde 270 artış gösterirken, elektrik ve ithal kömür fiyatları sırasıyla yüzde 62 ve yüzde 197 artış göstermiştir.

-Yine 2021 yılı Temmuz ayında Yerli Linyit yüzde 43 oranında artış yaşanmıştır. 

-2020 Ağustos ayında 7,27 TL olan dolar kuru ise 8,49 TL’ye yükselmiştir."

TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Yücelik, konuşmasında çimento maliyetlerinin yaklaşık yüzde 80’inin döviz bazlı yakıt, elektrik gibi enerji girdilerinin oluşturduğuna vurgu yaparak, “Buna karşın artışları tam olarak fiyatlara yansıtmayarak, ülkemizin kuruluşundan bu yana sürdürdüğümüz milli beraberlik anlayışıyla, ülke ekonomisine sunduğumuz katkıdan taviz vermeden çalışmalarımıza devam ediyoruz” diye konuştu.

Çimento sektöründe 2021 in ilk yarısında neler yaşandı?

“İHRACATA KOTA UYGULAMASINI DOĞRU BULMUYORUZ”

TÜRKÇİMENTO CEO’su Volkan Bozay ise Genel Kurulda gerçekleştirdiği konuşmada çimento sektörüne ilişkin olarak ihracat kota uygulamasını doğru bulmadıklarına dikkat çekerek Türkiye’nin cari açığının kapatılabilmesi amacıyla ihracatın büyük önem taşıdığının altını çizdi. Bozay, "Sektörün hali hazırda 30-35 milyon ton kapasite fazlasının olduğu bir dönemde çimento ihracatına kısıt getirilmesini istemek, diğer bir ifadeyle ekonomimize sağlanacak katma değerin gözetilmemesi, ülke kaynaklarının atıl bırakılması anlamına gelmektedir. Bu durum ayrıca ülkemizde ihracat odaklı faaliyet gösteren yabancı sermayeyi de olumsuz etkileyecektir" şeklinde konuştu. 

"Diğer taraftan, yıllık ihracat bağlantılarının yapıldığı bir dönemde mevcut tartışmaların gündeme gelmesi ise ulusal ticari menfaatlerimizin korunamaması riskini doğuruyor" şeklinde konuşan Bozay, sektörde istihdam sürekliliğinin ihracat sayesinde sağlanarak oluşan krizlerin etkisinin bu şekilde bertaraf edilebildiğine dikkat çekti. Bozay, “Çimento fabrikalarımız yerel işgücünü her zaman olduğu gibi desteklemeye devam etmektedir. İstihdamımızın devamı, bizler için en önemli önceliklerimiz arasında yer almaktadır” şeklinde konuştu.

Çimento sektöründe 2021 in ilk yarısında neler yaşandı?

Genel Kurul Toplantısı sırasında TürkÇimento Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Yücelik, önceki Başkan Tamer Saka’ya TürkÇimento’ya ve sektöre yaptığı katkıları sebebiyle bir teşekkür plaketi verdi. 

Müteahhitler çimento fiyatlarının düşmesini bekliyor!

Çimento fiyatlarındaki artış mücbir sebep sayılabilir mi?

TÜRKÇİMENTO ve ÇEİS'ten çimento fiyatları açıklaması!


Geri Dön