26 / 04 / 2024

Konut sektörünü neler bekliyor? 

Konut sektörünü neler bekliyor? 

Konut fiyatları hızla artarken konut kredisi faiz oranlarında düşüş yaşanıyor.  Peki, ev almak için doğru zaman mı? 



Bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de meydana gelen ekonomik sıkıntı ve pandeminin gayrimenkul sektörüne de etki etmesi hem yerli hem de yabancıya konut satışında ciddi bir şekilde etkiledi. Anadolugazete'de Aleyna Erzurumlu'nun haberine göre;  yaz aylarında gerçekleşen tarihi kredi kampanyaları sektöre büyük hareketlilik kattı. Bu hareketlilikle beraber yeni konut inşası azalırken daha önce yapılan fakat satılmayan konutlar vatandaşlardan büyük talep görüyor. 

40 seneden fazla gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren, Ünsal Group Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Ünsal yeni konut almak için doğru zaman mı sorusunu şu şekilde yanıtladı;  “Ülkemiz genelinde konut metrekare satış fiyatları ve kira bedelleri son yılların en yüksek seviyesine ulaşmış durumda. Bunda pandeminin getirdiği ekonomik daralma, geçtiğimiz yıllarda kamu bankalarının konut kredi faizlerinde indirim yapması sonucu konut stokunun birden azalması ve artan inşaat maliyetlerine bağlı olarak yeni konut üretiminin talebi karşılayamaması gibi faktörler etkili oldu” dedi. 

Konut sektörünü neler bekliyor? 

İnşaat maliyetlerini büyük ölçüde arttı

“Resmi istatistiklere göre her sene Türkiye'de değişik sebepler nedeniyle  1 milyon adetlik yeni konut talebi oluşmaktadır” diyen Ünsal Group Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Ünsal, “Yeni konut üretiminin yavaşlaması sonucu bu talep büyük oranda ikinci el konutların el değiştirmesi ile karşılandı.  Yeni konut stokunun her geçen gün azalması, özellikle son 6 ayda büyük bir oranda artan inşaat maliyetleri ve artan talep etkisi ile yeni konutların değer artışı da devam ediyor. Yine resmi istatistiklere göre Türkiye genelinde 2020-2021 döneminde konut satış fiyatlarının yıllık değer artışı yüzde 30’lara varmış durumda. Salgın sürecinin tamamen ortadan kalkarak ticari hareketlenmenin normal seyrine geçmesiyle yeni inşaat projeleri başlamadıkça bu oranın uzunca bir süre bu seviyelerde seyretmesi kaçınılmazdır. Bunların yanında normal ticari hayata geçilse bile ülkemizde konut ve diğer gayrimenkul yatırımı halen diğer yatırım araçlarına nazaran daha fazla talep görmektedir” ifadelerini kullandı. 

Konut kredisinde faiz indirimi fırsatçılara yaradı!


Geri Dön