19 / 04 / 2024

Konut sigortası neden yaptırılmalı?

Konut sigortası neden yaptırılmalı?

Konutları sigortalamak her geçen gün daha da önemli hale geliyor. Ülkemizde sel, deprem, yangın gibi afetler oldukça fazla yaşanıyor. Peki konut sigortası neden önemli? 



Konutları sigortalamak her geçen gün daha da önemli hale geliyor. Ülkemizde sel, deprem, yangın gibi afetler oldukça fazla yaşanıyor. 

Son günlerde peş peşe meydana gelen doğal afetler konut sigortasını yeniden gündeme taşıdı. Peki konut sigortası neden önemli? 

Konut sigortası neden yaptırılmalı?

Konut sigortası bir evde meydana gelebilecek hasar sonrası için evin güvenceye alınmasına imkan sunuyor. Yani konut sigortası evinizme yaşanabilecek olumsuzluk sonrasında meydana gelen hasarların giderilmesini karşılıyor. 

Her ne kadar konut sigortasını yaptıran kişiler yalnızca konutta yaşanabilecek hasarların teminat altına alındığını düşünse de sigortayla beraber birçok ek teminat da yer alıyor. Evlerde meydana gelebilecek hasarlarda 20 bin Türk Lirası maliyetli harcama, 250-300 TL bedelle yaptırılan konut sigortasıyla giderilebiliyor. 

Konut sigortası neden yaptırılmalı?

Peki konut sigortası hangi hasarları karşılıyor?

- Hırsızlık

- Yangın, sel, su baskını, fırtına

- Yer kayması

- Kara taşıtları çarpması

- Terör

- Deniz taşıtları çarpması

- Dumanın vereceği zararlar

- Kar ağırlığı

- Yakıt sızması hasarları konut sigortası tarafından karşılanıyor. 

Konut sigortası neden yaptırılmalı?

Konut sigortası hangi hasarları karşılamıyor?

Genel şartlara göre, sahip olunan sigortalarında karşılanmayan hasarlar şu şekilde: 

1- Savaş ve savaşın getirdiği her türlü olay, istila, yabancı düşman hareketleri, iç savaş, isyan, ihtilal, ayaklanma ve bunların neden olduğu askeri hareketler gerekçesiyle yaşanan durumlar.

2- Herhangi bir nükleer yakıttan ya da nükleer yakıtın yanması sonucunda nükleer atıklardan doğan tüm hasarlar. Radyasyonların veya radyo-aktivite bulaşmalarının sonucunda gerçekleşen askeri ve inzibati önlemler gerekçesiyle oluşan durumlar.

3- Kamu otoritesi tarafından sigortalı varlıklar üzerinde yapılacak tasarruflar sebebiylee oluşan bütün hasarlar. 

4- Sigortalı varlıkların -yangın haricinde- kendi hatalarından ya dakendi bünyelerinde yaşanan bozulmalar nedeniyle meydana gelen zararlar.

5- Sigortalı varlıkların -yine yangın haricinde- işlenmek  amacıyla ya da başka bir nedenle ateşe tutulmasından, ateş bulunan bir yere atılmasından meydana gelen veya ısıtma, aydınlatma, ütüleme aletleri, lamba, sigara, mum ve benzeri şeylerle temas etmesinden oluşan hasarlar. 

6- Elektrikle çalışan her türlü motor, elektronik alet, cihaz, tesisat ve kordonlarının kısa devre, topraklama, voltaj iniş çıkışları gerekçesiyle meydana gelen hasarlar. 

7- Alçak basınç sebebiyle kapların içeri doğru çökmesi, yırtılması, benzeri şekilde deformasyonu, yıpranması, santrifüj kuvvetler ve mekanik olaylar nedeniyle sigortalı cihaz ya da motorlarda oluşan zararlar.

Türkiye'de 7,4 milyon konutun deprem sigortası yok!

Pınar Demircan/Emlakkulisi.com


Geri Dön