28 / 03 / 2024

Konut sigortası yaptırmak isteyenlere 6 tavsiye!

Konut sigortası yaptırmak isteyenlere 6 tavsiye!

Evinizi güvence altına almak için konut sigortası yaptırmaya karar verdikten sonra dikkat etmeniz gereken noktalar bulunuyor. Peki, sigortanın hangi teminatları kapsadığını, fiyatının nasıl hesaplandığını, eşyalarınızı nasıl koruyacağınızı biliyor musunuz? İşte tüm merak edilenler...



Kendimizi güvende hissettiğimiz alanların başında hiç kuşkusuz evlerimiz geliyor ancak bu konforlu yaşam alanı aslında her gün depremden yangına, hırsızlıktan cam kırılmasına kadar pek çok irili ufaklı risk ile karşı karşıya kalıyor. Risklerin önüne geçmeniz için dikkat etmeniz gereken noktalar bulunuyor. 

1- Konut sigortaları, içerdikleri teminatlara ve ek hizmetlere bağlı olarak değişiyor. Bu sebeple sigorta firmasının sunduğu paketin kapsamını detaylı şekilde araştırıp ihtiyaçlarınıza göre ek teminatlar talep edebiliyorsunuz.

2- Konut sigortasının fiyatı, binanın yapı tarzı, brüt metrekaresi, kullanım şekli, yapının bulunduğu il ve ilçeye bağlı olarak değişiklik gösteriyor.

3- Sigortada yapının satış fiyatı değil, inşa bedeli baz alınıyor. Evinizi satış fiyatına göre sigortalatmanız halinde sigorta söz konusu olur ve fazla prim ödemek durumunda kalabilirsiniz. Hasar gerçekleştiğinde de değerlendirme bu aşkın bedel üzerinden değil olması gereken inşa bedeli üzerinden yapılıyor.

4- Ev içindeki eşyalar da konut poliçesi kapsamına dâhil edilebiliyor. Eşya sigorta bedeli belirlenirken konutta bulunan eşyaların günümüz şartlarında yeniden alım değeri düşünülüp bedel tespiti yapılıyor. Konutta bulunabilecek değerli eşyaların teminatına yönelik talepler ise ayrıca değerlendiriliyor.

5- Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) ile depremin ve deprem sonucu meydana gelen yangın, infilak, tsunami ve yer kaymasının doğrudan neden olacağı maddi zararlar, poliçenizde belirtilmiş limitler dâhilinde teminat altına alınıyor. Bunların dışında kalan tüm teminatlarda oluşan riskleri minimuma indirmek için sigorta şirketlerinin hazırladıkları konut paket ürünlerinin tercih edilmesi gerekiyor. MAPFRE Sigorta konut paket ürünü; yangını, hırsızlığı ve daha pek çok olumsuz durumu teminat kapsamına alarak en zor durumların dahi üstesinden gelmenizi sağlıyor. Bu sebeple ancak DASK ve konut sigortasının birlikte yapılması durumunda evinizi tam olarak güvence altına alırsınız.

6- Evin birtakım özelliklerine göre konut sigortası indirimli olarak yaptırılabilir. Sözgelimi alarm sistemi, fiyat açısından avantaj sağlar. Konut sigortası yaptırırken enflasyondan korunma avantajından yararlanmak ise ekonomik durumun stabil olmadığı zamanlarda dahi güvenceyi sağlayabilmek adına etkili bir adım atıyor.


Geri Dön