28 / 03 / 2024

Konut kredisi kullananlar konut sigortası yaptırmak zorunda mı?

Konut kredisi kullananlar konut sigortası yaptırmak zorunda mı?

Konut kredisi kullanan ve konut kredisi kullandıran kişi ve finansal kuruluşların hak ve sorumlulukları, Konut Finansmanı Sözleşmesi Yönetmeliği kapsamında düzenleniyor. Yönetmeliğe göre, konut kredisi kullananlar konut sigortası yaptırmak zorunda mı?



Konut kredisi kullananlar konut sigortası yaptırmak zorunda mı?

Banka ve finans kuruluşlarının, gayrimenkul ipoteği karşılığında konut sahibi olmak isteyenlere sunduğu kredi türü; konut kredisi oluyor.


Konut kredisi kullanan ve konut kredisi kullandıran kişi ve finansal kuruluşların hak ve sorumlulukları, Konut Finansmanı Sözleşmesi Yönetmeliği kapsamında düzenleniyor.


Peki, 28 Kasım 2015 tarihinde yürürlüğe giren bu yönetmelik gereğince konut kredisi kullananlar konut sigortası yaptırmak zorunda mı? Konut kredisinde konut sigortası yapılmazsa ne olur?


Konut kredisi sürecinde tüketiciye yaptırılan sigortalardan DASK sigortası zorunlu sigorta olarak karşımıza çıkıyor. Bunun dışında kalan konut sigortası, hayat sigortası gibi sigortalar tamamen isteğe bağlı oluyor.


Sigorta yaptırılması

Tüketicinin yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ile açık talebi olmaksızın kredi ile ilgili sigorta yaptırılamaz. Tüketicinin sigorta yaptırmak istemesi hâlinde, istediği sigorta şirketinden sağladığı teminat, konut finansmanı kuruluşu tarafından kabul edilmek zorundadır. Bu sigortanın; kredi konusuyla, meblağ sigortalarında kalan borç tutarıyla ve vadesiyle uyumlu olması gerekir. 


Meblağ sigortalarında, poliçedeki teminat tutarı kalan kredi tutarından yüksek olamaz. Sigorta vadesi kredi vadesinden uzun olamaz. Zorunlu deprem sigortası ile ilgili hükümler saklıdır.


Kredi bağlantılı yapılan meblağ sigortalarında kredi borcunun belirlenen vadeden önce geri ödenmesi veya kredi borç yapısında değişiklik olması durumlarında sigorta sözleşmesi sonlandırılır. 


Ancak bu işlemin gerçekleştiği anda tüketicinin konut finansmanı kuruluşu tarafından ayrıca bilgilendirilmesi ve açık onayının alınması koşuluyla; poliçe mevcut koşullarıyla devam ettirilebilir veya kredi borç yapısında gerçekleştirilen değişikliğe göre mevcut sigorta poliçesi teminat tutarları ve sigorta süresi yeniden düzenlenebilir.



Konut finansmanı sözleşmeleri yönetmeliği tam metni!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön