25 / 04 / 2024

Konut stoku yıl sonuna kadar eriyecek!

Konut stoku yıl sonuna kadar eriyecek!

Asya, Afrika ve Avrupa olmak üzere üç kıtada faaliyetlerini sürdüren Kuzu Grup, altyapı, üstyapı, inşaat ve işletme işleri yapıyor. Kuzu Grup CEO'su Özen Kuzu, tüm enerjilerini mevcut projelere yoğunlaştırdıklarını dile getirdi.



Abdülkerim Kuzu ve kardeşleri tarafından 75 yıl önce Siirt'te aile şirketi olarak kurulan Kuzu Grup, sağlık ocağı, hastane ve yatılı bölge okulları inşaatlarıyla büyüdü. Bugün altyapı, üstyapı ve atık su arıtma alanlarında tasarım, inşaat ve işletme çalışmaları yapıyor.

Ekonomist Dergisi'nden Levent Gökmen Demirciler Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO'su Özen Kuzu ile grubun yatırımlarını konuştu. İşte  Levent Gökmen Demirciler'in röportajı... 

1-) Kuzu Grup'un çalışmalarından bahseder misiniz?

İnşaat sektöründe edindiğimiz 75 yıllık tecrübe ve bilgi birikimiyle, Asya, Afrika ve Avrupa olmak üzere üç kıtada faaliyet gösteriyoruz. Tamamlanan 500'ün üzerinde proje, 100 binin üzerinde konut ve 11,5 milyon metrekare inşaat alanıyla dünyanın en büyük inşaat şirketleri arasında Türkiye'yi gururla temsil ediyoruz. Ankara'da 1 milyar TL'lik yatırımla hayata geçirdiğimiz Kuzu Effect ve Kumru  Ankara  projelerimiz sürüyor. İstanbul'da SeaPearl Ataköy'ün inşaat ve satış çalışmaları devam ediyor. SeaPeari'ün 631 konutluk  ilk etabında yaşam başlarken, 770 konutluk ikinci etabında işletmesini Jumeirah Group'un üstlendiği otel biriminde çalışmalarımız sürüyor. Yurtiçi projelerin yanı sıra Ortadoğu'da inşasına devam ettiğimiz 58 bin 600 konutun, toplam 5,6 milyon metrekarelik inşaat alanında faaliyetlerimiz devam ediyor.

2-) Lansmana çıkmayı planladığınız yeni projeleriniz var mı?

SeaPearl Ataköy projemizin 770 konutluk ikinci etabı ve Jumeirah Group'un işletmesini yapacağı 5 yıldızlı otelin inşaatı sürüyor. Ankara'da Kuzu Effect ve Kumru Ankara projelerimizin de teslimatlarına başlandı. Tüm enerjimizi bu projelere yoğunlaştırdık.

3-) Kredi faizlerinin geldiği noktayı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Ev sahibi olmak isteyenler için hükümetimiz ve sektörün çatı kuruluşlarının öncülüğünde süren kampanyalar fırsat yaratıyor. Bankaların yüksek konut kredisi faiz oranları konut satışlarında büyük sorun oluşturuyor. Konut kredi faizlerinin yüzde 1 'in altına düşmesi sektörümüzü hareketlendirecektir. Döviz kuru ve faiz oranları konusunda sektörümüz için gereken tedbirler alındığı takdirde ülkemize giren sıcak para akışı hızlanacak, piyasalar beklenen hale gelecektir.

4-) Yapılan düzenlemeler yabancıya satışa yansır mı?

Resmi gazetede yayınlanan Türk Vatandaşlığı Kanunu uygulaması kapsamında 1 milyon dolar gayrimenkul alımı yapan yabancıya Türk vatandaşlığı hakkının tanınmasıyla ilgili maddenin geçtiğimiz günlerde düzenlenerek söz konusu limitin 250 bin dolara düşürülmesi sektör adına beklediğimiz ve hareketlilik yaratacak bir gelişmeydi. Ülkemize sıcak para akışını sağlayacak bu gelişme özellikle yabancı yatırımcının iştahını artırdı.

''Stoklar yıl sonuna kadar eriyecek''

''Ülkemizin güçlü ekonomisine güvenin göstergesi olan kampanyaların  sektörümüze artı etkisini geçmişte de deneyimledik. Hükümetimizin teşvikleri ve sektörde yaşanan kampanyalar ile yıl sonuna kadar mevcut stokun eriyeceğini düşünüyorum. Arz fazlası yaşanan konut üretiminden sektör olarak vazgeçmeliyiz.''


Konutta stok eritme paketi geliyor!

Konutta stok eritme planı!


Geri Dön