24 / 04 / 2024

Konut ve işyerlerinin yıllık kira artışı ne durumda?

Konut ve işyerlerinin yıllık kira artışı ne durumda?

Türkiye’de konut ve işyerlerinin yıllık kira artışı bedellerinde baz alınan TEFE ve ÜFE rakamlarından iyi haber var. İçinde bulunduğumuz yılda TÜFE – ÜFE rakamlarının eğimi aşağıyı gösteriyor.



Ocak 2015'te 8.80 ile başlayan oranlar Ağustos ayında yüzde 7,1'e kadar geriledi. Olaya gayrimenkul dünyası açısından bakıldığında kira artışları da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.4 oranında düşük çıktı. Bu oranlarla bin lira kira ödeyen bir kişinin ödediği kira fiyatına 71 lira zam yapılabilecek. Geçen yıl aynı dönemde TÜFE oranları yüzde 9,5 çıkarken bin lira kira ödeyen bir kişi kirasına 95 liralık bir zam yapmıştı. Bu yıl TÜFE'deki düşüş sebebiyle kiracılar kiralarına 24 lira daha az zam yapmış olacak.


Dövizli kiralar sabit yüzdelerle artıyor

Cushman & Wakefield Yönetici Ortağı Tuğra Gönden ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada Türkiye'deki tüketici ve üretici fiyat endekslerinin Ağustos ayına kadar geçen yıla nazaran daha düşük seviyelerde olduğuna değindi.  EURO ve US CPI fiyat endekslerinin de düşük seviyelerde seyrediyor olduğunu ifade eden Gönden , “Türkiye'deki kiraların hemen hemen tümü ABD doları veya Euro cinsinden oluyor. Uygulanan artışlar ise çoğu zaman endekslere bağlı olmaksızın sabit yüzdeler ile belirleniyor. Sabit yıllık artışlar EURO cinsinden olduğunda % 1-3 ve ABD doları cinsinden ise % 2-4 civarında oluyor” dedi.


Kurlar kiralardan fazla arttı

Oranların bu yıl daha düşük seyretmesini de yorumlayan Gönden, “Kur farkından kaynaklanan artışlar son zamanlarda sabit yıllık artışların çok üzerinde oldu. Dolayısıyla olası yeni kira düzenleme durumunda kur fiksleme veya doğrudan kira indirimi etkili oluyor ve yıllık artış bu bağlamda dikkate alınmış oluyor” şeklinde konuştu.


Türkiye


Geri Dön