19 / 04 / 2024

Konut yatırımının yeni yıldızı: İzmir!

Konut yatırımının yeni yıldızı: İzmir!

Özellikle beyaz yakalıların en çok tercih ettiği İzmir'de İstanbul-İzmir Otoyolu’nun açılması ile konut sektörü de hareketlendi.



Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, son 5 yılda İzmir’de gayrimenkule yatırım yapanların yüksek gelir elde ettiklerini ve tüm verilerin bu ivmenin hızlanacağını açıkladı.

İzmir, son dönemlerde hem Türkiye’de hem de dünyada isminden en çok söz ettiren metropollerin başında bulunuyor. ABD'li araştırma kuruluşları Brookings Enstitüsü ve JP Morgan Chase tarafından hazırlanan ''Global Metro Monitor 2014'' raporu kapsamında dünyanın en hızlı büyüyen 300 kenti arasında 2. olan İzmir, bu yükselişine gayrimenkul sektöründe de devam ediyor.

İZMİR DÜNYADA İKİNCİ SIRADA

Ege’nin incisi konumunda bulunan İzmir, uluslararası emlak danışmanlık ve değerlendirme şirketi Knight Frank tarafından hazırlanan ve geçtiğimiz ay açıklanan “Global Residential Cities Index”te de zirveye yerleşti. 2017’nin 2. çeyreği ile 2018’in 2. çeyreği arasında bulunan bir yıllık dönemi kapsayan ve geçtiğimiz aylarda açıklanan çalışma kapsamında İzmir, konut fiyatlarında yaşanan yüzde 16,2’lik artış kapsamında 2. sıraya yerleşti. Aynı listede  Ankara  yüzde 8,4 artışla 29’uncu, İstanbul ise yüzde 3,6’lık artışla ancak 79’uncu oldu.

BEYAZ YAKALILARIN GÖZDESİ

İzmir’de meydana gelen bu hızlı yükseliş sonrasında kent ekonomisinin büyümesi kadar kentin aldığı göçün de önemli bir payı bulunuyor. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 2008-2018 yılları arasında tüm Türkiye içinden toplam 1 milyon 305 bin 384 kişi ikamet adresini İzmir’e taşıdı. 2008-2018 yılları arasında, İstanbul’dan 155 bin 189 kişi, Manisa’dan 106 bin 39 kişi, Ankara’dan 85 bin 850 kişi, Antalya’dan ise 34 bin 646 kişi İzmir’e göç etti.

İzmir aynı zamanda nitelikli göçün de bir numaralı adresi. Yine TÜİK verilerine göre; 2018 yılında ikametgâhını İzmir’e taşıyanların 35 bin 780’i yüksekokul veya fakülte mezunu. 4 bin 368 kişi yüksek lisanslı. 602 kişi de doktoralı olarak açıklandı.

SANCAK: TÜRKİYE İZMİR’İ KONUŞUYOR

Bölgede bulunan değişimi ve sektörün geleceği hakkında konuşan İzmir’in en büyük, Türkiye’nin sayılı markalı konut üreticilerinden olan Folkart’ın Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, şu açıklamalarında bulundu: “İzmir, hem ekonomik büyüme hem de gayrimenkul sektörü açısından önemli bir ivme yakaladı. Aslında bu durumun 8-10 yıllık bir geçmişi var. Fakat aynı dönemde genellikle İstanbul ön planda olduğu için  İzmir  yeterince dikkati
çekmedi. Oysa kentte istikrarlı bir büyüme söz konusu. Buna rağmen kent fiyat avantajını koruyor. Metrekare fiyatı olarak halen İstanbul’un gerisinde… Özellikle yeni açılan İstanbul-İzmir Otoyolu’nun sağladığı ulaşım avantajı, yapımı devam eden İstanbul-Çanakkale-İzmir Otoyolu ve Çanakkale Boğaz Geçişi Projesi’nin yakın zamanda sağlayacağı imkânlar ile kente olan ilgi artarak sürecek. Ayrıca İzmir yerel yönetimlerinin yapmış olduğu, kenti geleceğe taşıyacak yatırımlara da dikkati çekmek isterim. İzmir Körfezi’nin temizlenmesine yönelik
adımlar, kıyı düzenlemeleri, sosyal etkinlikler gibi konular da kentimize değer katan unsurlar. Tüm bunlar dikkate alındığında, kente beyaz yakalıların ilgisi de bir hayli yoğun... Son dönemde operasyonlarını İzmir’e taşıyan uluslararası şirketlerin sayısı da hızla artıyor. Giderek daha fazla insan hem yaşamak hem çalışmak için
İzmir’i tercih ediyor. Bu ilginin gayrimenkul sektörüne olumlu yansıyacağı kesin... Türkiye son yıllarda İzmir’i konuşuyor, önümüzdeki dönemde de İzmir’in sunduğu fırsatları konuşacak. Biz, İzmir’de yatırım yapmayı planlayanlara geç kalmadan harekete geçmelerini tavsiye ediyoruz.”


Geri Dön