25 / 04 / 2024

Konuta imar barışı dopingi!

Konuta imar barışı dopingi!

13 milyon konutu ilgilendiren ve 2 ay süre ile uzatılan imar barışı süresinde gayrimenkul fiyatları da uçuşa geçti. Coldwell Banker ve Reidin’in araştırmasına göre emlak fiyatları 5 ayda yüzde 10 oranında arttı. Değer artışı şampiyonu ise İzmir Çiğli oldu





Başvuruların 8 Haziran tarihi itibariyle başladığı imar barışında sürenin 2 ay daha uzatılması gözleri emlak piyasasına çevirdi. Sabah gazetesinden Seda Tabak'ın haberine göre, imar barışı inşaat sektörüne 'Yapı Kayıt Belgeli' binalar adı altında yeni bir finansal araç sunarken, gayrimenkullerde de değer artışına sebep oldu.

Coldwell Banker Türkiye ve Reidin'in hazırladığı verilere göre, Türkiye genelinde emlak fiyatları 5 ayda adeta uçuşa geçti. Mayıs-Eylül dönemi fiyat artış şampiyonu da yüzde 10'luk değer artışıyla İzmir-Çiğli oldu. İmar Barışı'na en çok rağbet gösteren iller ve değer artışları da şöyle;  Ankara  Gölbaşı yüzde 9.2, İstanbul Adalar yüzde 7.7, Konya Beyşehir yüzde 6.7 ve Zonguldak Merkez yüzde 6.7.

KANGREN ÇÖZÜLDÜ

Konuta imar barışı dopingi!


İmar Barışı'nın ülke ekonomisine büyük katkı sağladığını söyleyen Coldwell Banker Türkiye Başkanı Gökhan Taş, "Sadece 13 milyon konuttan da bahsetmiyoruz. Bu işin ticari tarafı da var. Ruhsatı alınamadığı için kiraya verilemeyen, satışa çıkacak ama bekleyen yerler de var. Aynı şekilde sırf kredi alınamadığı için satılamayan gayrimenkuller bu sayede satışa çıktı. Kangren vardı, bu çözüldü" dedi.

SATIŞLARI DA ARTIRACAK

Konuta imar barışı dopingi!


Tapu.com'un kurucu ortağı Emre Erşahin de imara aykırı yapıların kayıt altına alınması yoluyla bu yapıların önemli bir bölümüne yasallık kazandıracak olan İmar Barışı sayesinde yapıların krediye uygunluğunun da sağlanacağını söyledi. Erşahin, "İmar barışı ile yasal statü kazanacak olan yapılar ipoteklerde değerinden işlem görecek ve krediye de uygun hale gelerek satış işlemleri daha kolay gerçekleşecek" diye konuştu.

YÜZDE 40 ARTIŞ YAŞANIYOR

Konuta imar barışı dopingi!


Kent Plancısı ve İmpo İmar Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Oflaz da yapı kayıt belgesi ile gayrimenkulde yeni bir değerleme sistemi oluştuğunu belirtti. Oflaz, gayrimenkullerin de bölgesi ve durumuna göre değişmek üzere yüzde 40'a varan artışa neden olduğunu söyledi. Oflaz, "Belgeyi alan Beşiktaş'taki bir mülk ile Esenyurt'taki bir diğer mülk, yıkılıp yeniden yapılıncaya kadar olan süre için, aynı yasal güvenceye kavuşur ama Beşiktaş'takinin değeri daha fazla artar" şeklinde konuştu.

Yeni kaçak yapılara imar affı yok!

İmar barışı resmen uzatıldı!


Geri Dön