18 / 04 / 2024

Konuta yatırım yapmak isteyenler dikkat! Dünyada böylesi henüz görülmedi

Konuta yatırım yapmak isteyenler dikkat! Dünyada böylesi henüz görülmedi

Son 1 yılda konut kiraları ve fiyatları da neredeyse 5 kat yükseldi. ENAG’a göre gerçek enflasyon ilk 4 ayda toplam yüzde 42, son 12 ayda ise yüzde 157 olarak gerçekleşerek yıllık üçlü rakamlara ulaştı. Bütün bunlara rağmen Türkiye'de konut çoğu kişi için ihtiyaçtan ziyade yatırım aracına dönüştü.



Memur ve emekli maaşları ile bu kira ve kredi tutarlarının ödenmesi neredeyse imkânsız hale geldi. İstanbul’da en düşük kiralık konut fiyatı yaklaşık 4 bin TL’yi buldu. 

2009'da 200 liralık banknot çıktığı zaman aldığı maaşı bugüne oranlarsak bir öğretmenin, bir devlet memurunun, bir sağlık çalışanının, büro elemanının en düşük maaşı 25 bin lira olması gerekiyor. 2009'da 200 liralık banknotla 140 dolar alırken bugün 12,5 dolar alınıyor. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, konut fiyatları mart ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 110 oranında arttı. Reel artış ise yüzde 29,7 oldu. Konut fiyatları, bir önceki yılın aynı ayına göre, İstanbul'da yüzde 122, Ankara'da 111,7 ve İzmir'de yüzde 105,9 oranlarında arttı.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön