27 / 04 / 2024

Konutta 1,5 milyon adetlik satışla tüm zamanların rekoru kırıldı!

Konutta 1,5 milyon adetlik satışla tüm zamanların rekoru kırıldı!

Türkiye geneli konut satışında geçen yıl 1,5 milyon adetle tüm zamanların yıllık rekoru kırıldı. Sektör temsilcileri, bu rekora en büyük katkının "yeni normale geçiş sürecinde kamu bankalarınca başlatılan düşük faizli destek kredisinin" sağladığını belirtiyor.



Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) rakamlarına göre, konut satışları 2020'de bir önceki yıla göre yüzde 11,2 arttı ve 1 milyon 499 bin 316 oldu. Bu dönemde ipotekli konut satışları ise yüzde 72,4 arttı ve 573 bin 337'e ulaştı. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; bundan önceki en yüksek rakam 1 milyon 409 bin 314 adetle 2017'de kaydedilmişti. Salgına rağmen bundan önceki en yüksek rakama göre yüzde 6,4 artış gerçekleşti. Bundan önceki en yüksek rakamdan 90 bin adet fazla konut satıldı. 

Sektör temsilcileri, bu rekora en büyük katkıyı "yeni normale geçiş sürecinde kamu bankalarınca başlatılan düşük faizli destek kredisinin" sunduğu görüşünü savunurken, vatandaşın konuta olan ihtiyacının da altını çiziyor. 

Konutta 1,5 milyon adetlik satışla tüm zamanların rekoru kırıldı!

- "Düşük faiz teşviki olmadan bu rakamlara ulaşmak çok zordu"

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl kırılan rekorun 2021 için kendilerine umut verdiğine dikkat çekerek, "Sektörün tek başına bu rekor satışa ulaşması çok zordu. Kamu bankalarının faiz desteği ile bu satışı gerçekleştik" diye konuştu.

Faizlerde yaşanan artışa dikkat çeken Durbakayım, TCMB'nin kısa süre içerisinde faiz indirmesinin çok mümkün gözükmediğini, bu sebeple geçen yıl verilen teşvikinin bir benzerinin en azından birinci el konutlar için 2021'de de verilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Durbakayım, "Artan maliyetlerin desteğini alan bir fiyat artışının önüne geçmek için yapılması gereken en doğru strateji birinci el arzını artırarak fiyat dengesi sağlamaktır diye düşünüyoruz" dedi. 

Konutta 1,5 milyon adetlik satışla tüm zamanların rekoru kırıldı!

-  "Türkiye, Avrupa'da da konut satış rekoru kırdı"

Dap Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz ise, yüzde 1'den daha düşük faiz oranlarıyla girilen 2020'nin ilk 3 ayında önemli satış rakamlarına ulaşıldığını, ancak salgının etkisiyle nisan ve mayısta düşüş yaşandığını dile getirdi. 

Sonrasında başlatılan kampanya sayesinde haziran ve temmuzda aylık bazda 200 bin adedin aşıldığını vurgulayan Yılmaz, sonradan faizlerde tekrar artış olsa da rekorun gelmesinin engellenemediğine dikkat çekti. 

Yılmaz, sağlık sektörünün başarısının satışları olumlu etkilediğini dile getirerek, "Türkiye, 2020'de konut satış adedini yüzde 11,2 artırdı. Böyle bir artış oranı Avrupa'da yok. Aksine İtalya, Fransa, İngiltere ve İspanya gibi ülkelerde yüzde 10 ila yüzde 25 arasında dramatik düşüşler yaşandı. Türkiye, Avrupa’da konut satış rekoru kırmış oldu" şeklinde konuştu.

Konutta 1,5 milyon adetlik satışla tüm zamanların rekoru kırıldı!

- "Sektörle ilgili birçok alanda rekor kırıldı"

Fuzul Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Akbal da Haziran ayında başlayan kampanyaların sektörde sebep olduğu canlılığın yıl boyunca kendisini koruduğunu ve birçok alanda rekor kırıldığını belirtti. 

İnşaat sektöründe çalışan sayısının Ekim ayında geçen yılın aynı dönemine göre 110 bin kişi arttığını, hazır beton endeksinin tarihi zirveye ulaştığını, konut kredi bakiyesinin tüm zamanların en yükseğine Haziran 2020'de ulaştığını dile getiren Akbal, ruhsat verilen yapıların yüzölçümünde yüzde 40'tan fazla artış gerçekleştiğini kaydetti.

Akbal, "Salgında konut satışlarını rekorlarla kapatıyoruz. Biz de Fuzul Yapı olarak satışa çıktığımız Başakşehir Avrasya projemizde yine bir rekor olarak, 405 konutu 1 günde haziran ayı içinde satmıştık. Ağustos ve sonrasında da bu ivme devam etti" diye konuştu. 

Konutta 1,5 milyon adetlik satışla tüm zamanların rekoru kırıldı!

- "Gayrimenkul sektörünün ne kadar güçlü olduğu bir kez daha görüldü"

Helmann Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün, geçen yıl yaşanan rekorların Türkiye'nin gayrimenkul sektörünün ne kadar güçlü olduğunu bir kez daha gösterdiğini vurgulayarak, gayrimenkulün yüzlerce sektörü olumlu etkilediğini, bu sayede ekonomiye direkt etki ettiğini belirtti. 

Özgün, "Ancak son aylarda faizlerde yaşanan artış nedeniyle satışlarda gerileme başladı. Vatandaşlarımızın konut alma isteği ve bu alandaki ihtiyaçları çok açık. Bu nedenle aşının etkilerinin görülmesiyle birlikte yeni bir faiz indirim kampanyası başlatılmalı ve bu yıl da sektör canlı tutulmalı" şeklinde konuştu. 

Nef İcra Kurulu Üyesi Selçuk Çelik, Haziran ayında başlatılan sıfır konutlarda yüzde 0,64, ikinci ellerde ise yüzde 0,74'lük oranların tarihte daha önce görülmediğini vurgulayarak, taksitler için de bir yıl erteleme imkanının sunulduğunu ifade etti. 

Bu süreçte Türkiye'nin Avrupa'da en yüksek satış rakamına ulaştığının altını çizen Çelik, "Bizi en yakın takip eden ülke 1,1 milyon adetlik satışla İngiltere, Onlarda da yüzde 10 gerileme yaşandı" diye konuştu. 

Çelik, Nef olarak 2020'de yakalanan ivmeden pozitif etkilendiklerine ve cirolarının 1 milyar lirayı aştığına, geçen yıl 5 projede 2 bin 50 konut teslimi gerçekleştirdiklerine vurgu yaptı.

2021: Yeni projelerin ve kentsel dönüşümün yılı!

2020 yılında 1.5 milyon konut satıldı!

Altan Elmas: 2020 yılını rekorla kapattık!


Geri Dön