23 / 04 / 2024

Konutta 2020 programı!

Konutta 2020 programı!

Konut piyasası 2020 yılına hareketli giriyor. Vergisel teşvikler gibi yenilikler gündemdeyken, geçtiğimiz günlerde açıklanan Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'nda da dar gelirlinin konuta ulaşımı, stoklar, kentsel dönüşüm, şehirleşme için yeni önlemler planlanıyor.



2020 yılında konut sektörüne köklü değişiklikler geliyor. Örneğin yılbaşından itibaren değeri 5 milyon lira ve daha yüksek olan konutlardan 'değerli konut vergisi' alınacak. Konut sektörü bu gibi değişikliklere hazırlanırken, geçtiğimiz günlerde açıklanan 2020 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'nda dar gelirlinin konuta ulaşımdan, kentsel dönüşüme, şehirleşmeden enerji verimliliğine, yatay mimariden kapsayıcı konutlara kadar dar farklı konularda önemli detaylar yer alıyor.

STOK İÇİN ANALİZ

Programa göre, konut arzındaki artışın etkisiyle toplam konut açığı kapanmakla birlikte, yerleşmeler itibarıyla arz ve talep dengesinde uyumsuzluklarla karşılaşıyor. Bu nedenle ihtiyacın yerleşmelere göre belirlenebilmesi için konut stoku ortaya konulacak. Sıfır ve ikinci el konut stokunun belirlenmesi amacıyla, Mekansal Adres Kayıt Sistemi (MAKS) ile Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS) verilerinin sürekli çevrim içi temini ve bunların Tapu Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) verileriyle karşılaştırılarak analizi için yeni sistem çalışmalarına başlanacak. 

DÖNÜŞÜMDE ÖNCELİK ESASI

Programa göre, kentsel dönüşüm ihtiyacı olan alanların sayısı ve büyüklüğü arttığından, dönüşüm uygulamalarının aynı anda yürütülmesinde zorluklar çıkarıyor. Bu nedenle kentsel dönüşüm uygulamalarına ilişkin önceliklendirme ihtiyacı devam ediyor. Kentsel dönüşüm sürecinde, alanın özelliklerine ve kentin içindeki fonksiyonuna göre dönüşüm senaryosu uygulanması ve dönüşüm alanlarının bir stratejiye bağlı olarak geliştirilmesi ihtiyacı sürüyor. Bu çerçevede, il bazında kentsel dönüşüm stratejileri hazırlıkları da başlatıldı.

Riskli alan süreci nasıl nasıl ilerler?

Kentsel dönüşüm 2020'de hızlanacak!


Geri Dön