20 / 04 / 2024

Konutta değer artışı devam edecek!

Konutta değer artışı devam edecek!

Son zamanlarda konut stokunun azalması ile beraber konut fiyatları tavan yaptı. Uzmanlar konutlardaki değer artışın devam edeceğini düşünüyor. 



Cumhuriyet tarihinde yaşanan en büyük yangın felaketleri kontrol altına alındı derken, bu kez de iklim değişikliğinin ve maalesef dere yataklarındaki yapılaşmanın sonucu olarak, Kastamonu ve Sinop illerinde sel felaketi ile karşı karşıya kalındı. 

Ekonomist'ten Talip Yılmaz'ın haberine göre; bu dönemde makro ekonomi tarafında özellikle iki konu oldukça önemli. Enflasyon, hiç de iyi gitmiyor. Üretici ve tüketici enflasyonu arasındaki makas gittikçe yazılıyor. Yine tüketici enflasyonu yüzde 19 olan politika faizinin sınırına dayandı. Böyle bir ortamda bırakın faizi azaltmayı yüzde 19'da sabit tutmak bile mümkün değil. Aksi takdirde kurda yeni dalgalanmalar ile karşı karşıya.

Konutta değer artışı devam edecek!

Türkiye'nin 81 kentinde konut fiyatlarında ve kiralarda yaşanan değişimleri ve beklentileri gündeme taşındı. Son üç senede özellikle de koronavirüs salgını döneminde konut kira ve satış fiyatlarında ciddi sıçramalar meydana geldi. Aydın, Muğla Antalya gibi şehirlerin konut tercihlerinde yaşanan değişim ile birlikte çok fazla rağbet gördüğünü söyleyebiliriz. Fiyat artışlarının kurlardaki yükselişin yanında konut stokunun geçen yıl yapılan kampanyalar sonucunda çok düşmesi ve artan maliyetlerle birlikte yeni konut yapımında meydana gelen yavaşlama da önemli bir neden.

Evlilikler, boşanmalar, mülteci akınları konuta olan talebin yüksek seyretmesi sonucunu beraberinde getiriyor. Artma eğilimini koruyan inşaat maliyetleri de buna eklenince fiyatlardaki yükselişin devam edeceği söylenebilir. 

81 kentte konut fiyatları ve kiralar ne durumda?


 


Geri Dön