19 / 03 / 2024

Konutta en cazip ilçe: 14 yılda parasını çıkarıyor!

Konutta en cazip ilçe: 14 yılda parasını çıkarıyor!

Satılık konuttaki fiyat dengesi kiralık fiyatlarıyla paralel gitmeyince bir zamanlar ortalama 15 yıl olarak adlandırılan geri dönüş süresi de bazı bölgelerde neredeyse ikiye katlandı. İstanbul'un 39 ilçesinde geri dönüşüm sürelerine bakıldığında en cazip ilçenin Beyoğlu olduğu görülüyor.



Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan son verilere göre, Türkiye genelinde konut satışları 2019 Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,3 oranında azaldı ve 105 bin oldu. Yeni Şafak gazetesinden Kenan Biter'in haberine göre, konut satışlarına bakıldığında, İstanbul 19140 konut satışı ve yüzde 18,2 ile en yüksek paya sahip kent oldu. Aynı şekilde ilk defa ve ikinci el tarafında da satılan konutlarda da İstanbul ilk sıraya yerleşti.

GERİ DÖNÜŞÜM SÜRESİ İKİYE KATLANDI


Konutun tüm alanlarında zirveyi bırakmayan İstanbul'da konut alıcısı için bir zamanlar 15 sene olarak bilinen yatırım geri dönüş süresinde ise makas açılıyor.Söz konusu geri dönüş süresi bir kaç ilçe haricinde çoğu ilçede 20 senenin  üzerine çıktı. Çok sayıda gözde ilçede geri dönüşüm süresinin neredeyse ikiye katlandığı gözlemlenirken bir ilçede de bu aralık 32 yıla kadar uzadı.

KİRA ORANI İLE HESAPLANIYOR


Konuta yatırım yapmak isteyen vatandaşların en fazla önem verdiği verilerden biri de konut yatırım geri dönüş süresi yani amortisman süresi oluyor. Konutta geri dönüş süresi hesaplanırken satın alınan konutların kiraya verilmesi durumunda, satış fiyatının kaç sene  içerisinde yıllık kira değeri ile geri kazanabileceğine bakılıyor.

Örneğin 400 bin liralık bir konutun aylık 1500 liradan kiraya verilmesi halinde 400/1500= 222, 222/12= 18,5 yıl şeklinde bulunabiliyor.

Bu da yakın bir döneme kadar ortalama 15 sene olarak ifade ediliyordu. Fakat son yıllarda konut fiyatlarında yaşanan yükselişin kira fiyatlarına oranla çok daha fazla olmasıyla birlikte konuttaki geri dönüşüm süresinde makas açıldı.

1 MİLYONLUK KONUTUN KİRASI 4 BİN TL


İstanbul genelinde yüzlerce proje hızla yükselirken satılıkta fiyat aralığı ise ortalamada ilçesine göre 200 bin liradan başlayıp 1 milyonun üzerine çıkıyor. Kiralık tarafında ise 800 liradan başlayıp 4 bin lira bandına kadar çıkıyor. Yine 1 milyon liralık bir konutun ortalama kirası 4 bin lira civarında iken söz konusu kira oranı ile geri dönüş süresi 20 yıl, 200 bin liralık 800 TL kiralı bir evin geri dönüşüm süresi de 20 yıl olarak karşımıza çıkıyor.

YATIRIM İÇİN EN CAZİP 3 İLÇE


İstanbul'un 32 ilçesinde 100 metrekare bir dairenin ortalama fiyatlarına ve kira getirilerine bakıldığında yatırım için en cazip ilçenin 14 yıllık geri dönüş süresiyle Beyoğlu oldu. Beyoğlu'nu 15 yılla Eyüpsultan, 16 yıl ile de Esenyurt izliyor.

32 YILDA PARASINI KAZANDIRIYOR


Geri dönüşüm süresinde 15 sene baremini ikiye katlayan tek bir ilçe bulunuyor. Bakırköy'de ortalama 100 metrekare bir daire için ödenen 950 bin liranın  kira getirisi ise 2 bin 500 TL olarak ifade ediliyor. Bu ise amortisman formülünde geri dönüş için 32 seneye işaret ediyor. Yine 28 yılla Beykoz, 27 yılla Kadıköy ve Adalar ile 26 yılla Beşiktaş, Bakırköy'ü izleyen en fazla geri dönüş süresine sahip olan ilçeler olarak öne çıkıyor.

FİYATLARI DÜŞEN VE ARTAN İLÇELER


Mega kent İstanbul'un 39 ilçesindeki satılık konut fiyatlarının son 1 aylık grafiklerine bakıldığında en fazla artış Ataşehir, Beşiktaş, Avcılar, Bakırköy, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Esenler, Esenyurt,Fatih, Küçükçekmece, Sarıyer, Şişli ve Zeytinburnu'da gerçekleşti. Bayrampaşa, Adalar, Beykoz, Pendik ve Silivri'de ise fiyatlarda düşüş görüldü.

Konutta en cazip ilçe: 14 yılda parasını çıkarıyor!

Konutta en cazip ilçe: 14 yılda parasını çıkarıyor!

Konutta en cazip ilçe: 14 yılda parasını çıkarıyor!

2019 Mart'ta 105 bin 46 konut satıldı!

İstanbul,  İzmir  ve Ankara'da konut amortisman süresi ne kadar?


Geri Dön