24 / 04 / 2024

Konutta metrekare hesabında yeni dönem!

Konutta metrekare hesabında yeni dönem!

Konutta metrekare hesabında yeni dönem başlıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni İmar Kanununa, konutta metrekare hesabı da dahil edilerek, bu kargaşaya çözüm bulunuyor..



Konutta metrekare hesabında yeni dönem!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni İmar Kanununa, konutta metrekare hesabı da dahil ediliyor. Konut satın alan tüketicilerin sıklıkla karşılaştığı metrekare sorununun bu kanun ile çözülmesi amaçlanıyor.


Yapılacak yasal düzenleme ile artık projede, satışta ve tapuda evin net metrekaresinin kullanılacağını belirten Bayraktar, “Özellikle yabancılar gelip daire alıyor 180 metrekare deniyor. Eve gidince 80 metrekare çıkıyor. ‘Sana garaj verdim, bodrum verdim, bahçe verdim’ deyip yanıltıyorlar” dedi. 


Bayraktar ayırca; vatandaşların sık sık bu konuda sorunla karşılaştıklarını belirterek, projede görülen metrekare ile evin gerçek metrekaresinin birbirinden çok farklı olduğunu söyledi. Bayraktar, “Farklı metrekareleri kaldıracak bir çalışma yapıyoruz. Evin net metrekaresi neyse, belediyeden öyle geçecek, satarken öyle satılacak ve tapuda da o metrekare yer alacak” dedi. 


Peki net metrekare nedir? Brüt metrekare nedir?

Net metrekare evin duvarları arasında süpürülebilir kısmına deniyor. Net alana; kapı ve pencere eşikleri, 2.5 cm’i geçmemek koşuluyla sıva payları, kolonlar, duman, çöp, atık, tesisat ve hava bacaları ile ışıklıklar, bağımsız bölüm içindeki asansör ve galeri boşlukları, tesisat odası, merpenlerin altlarında 1.80 m. yüksekliğinden az olan yerler, tek bağımsız bölümlü müstakil binalarda bağımsız bölüm içindeki otopark, sığınak, odunluk, kömürlük, hidrofor ve arıtma tesisi alanı, su ve yakıt deposu ve kazan dairesi dahil edilmiyor.


Ayrıca sıra açık çıkmalar, balkonlar, zemin, çatı ve kat terasları, kat ve çatı bahçeleri gibi en az bir cephesi açık olan mekanlar ile aynı katta veya farklı katta olup bağımsız bölümün eklentisi olan mekanlar ile ortak alanlar bağımsız bölüm net alanı içinde değerlendirilmiyor.


Konutta brüt alan ise, bağımsız bölümün duvarlar dahil alanıyla ortak alanların bağımsız bölüme düşen miktarının ilave edilmesi ile hesaplanan alana deniyor. Gayrimenkulün brüt alanı kesin olarak tespit edilemiyorsa, net alanın yüzde 15-25 fazlası brüt alan olarak kabul edilebiliyor.


Konutta metrekare yasası!


Geri Dön