26 / 04 / 2024

Konutta peşinat fırsatı! 

 Konutta peşinat fırsatı! 

Konut kredisinde peşinat miktarı yüzde 10'a kadar düşürüldü. Konutta arka arkaya gelen bu teşvikler, sektörü canlandırdı. Peki konut almak için şu an doğru zaman mı? Konut kredisi faiz oranları ne kadar? İşte konut kredisiyle ilgili merak edilen tüm detaylar...



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde Çankaya Köşkü'nde gerçekleşen Koronavirüsle Mücadele Eş Güdüm Toplantısı'ndan sonra açıkladığı ekonomiyi ilgilendiren 19 maddelik tedbir paketinde, konut kredilerinde peşinatın düşürüldüğünü açıklamıştı. 

Açıklamaya göre, 500 bin TL'nin altındaki konutlarda kredilendirilebilir miktarın yüzde 80’den yüzde 90’a çıkarıldı.

Konut kredisi faizlerinin düşürülmesi beklemeye geçen konut taleplerini artırmıştı. Konut kredisinde yapılan peşinat indirimiyle de birlikte, peşinat oranı yüzde 10'a kadar düştü. Konutta arka arkaya gelen bu teşvikler, sektörü canlandırdı.

Konut kredisinde yüzde 10 peşinat yetiyor

Peşinat indiriminden önce ev almak isteyen vatandaşlar, bankaya yaptıkları kredi başvurusunda almak istedikleri ev için ekspertizin belirlediği ev değerinin ancak yüzde 80’i kadar konut kredisi kullanabiliyordu. 

Açıklanan ekonomik paket ile bu oran yüzde 90'a kadar ulaşabilecek. Böylece vatandaşlar, almak istedikleri ev için yüzde 10 oranında peşinat ödeyerek konut kredisi kullanabilecek. 

50 bin TL peşinatla 500 bin TL'lik ev

Yeni düzenlemeyle birlikte, 500 bin TL'lik ev için 50 bin TL'lik peşinatla, kalan 450 bin TL için konut kredisi kullanılabilecek. 

Yüzde 10 peşinatla ev sahibi olma fırsatını kaçırmak istemeyen vatandaşlar, şimdiden ev aramaya ve bankalara başvurmaya başladı. Peki, bankaların konut kredisi faiz oranları ne kadar? 

Kamu Bankaları 

Kamu bankaları ilk kez satışa sunulan konutlar için ortak kredi kampanyası sunuyor. Ziraat Bankası, HalkBank, VakıfBank ve Ziraat Katılım Bankası sıfır konut için aylık yüzde 0.79 faiz oranı ile 15 yıl vadeye kadar kredi çektiriyor.

Kamu bankalarının geçtiğimiz hafta ikinci el konutlar içinde kredi faiz indirim uygulayarak oranlarını 15 yıl vadeye kadar yüzde 0.94’e düşürdü.

Türkiye Finans Bankası 

Türkiye Finans Katılım Bankası 10 yıl vadeye dek kampanyalı konut finansmanı için 60 ay vadeye kadar  yüzde 0.91’ye 120 ay vadeye kadar ise yüzde 0.95’e  oranı ile konut finansmanı kullandırıyor. 

İş Bankası 

İş Bankası yüzde 1.75 tabela faiz oranı sunsada kampanyalı ürünleri için yüzde 0.95 faizle konut kredisi sağlıyor. 

Akbank

Akbank 10 yıl vadeye kadar aylık yüzde 0.97 faiz oranı ile kredi sunuyor. 

Yapı Kredi 

Yapı Kredi Bankası 10 yıla dek tüm vadelerde yüzde 0.99 faiz oranı ile kredi kullandırıyor. 

Konut kredisine başvuru için gereken belgeler

- Başvuru Formu,

- Nüfus cüzdanı, sürücü belgesi veya pasaport fotokopisi,

- Çalışma durumunuza göre gelir belgesi,

- Serbest Meslek Mensupları için, bağlı oldukları meslek kuruluşundan alınan üyelik belgesi fotokopisi,

- Tüzel kişiliklerin ortağı olan kişilerden ortağı olduğunuz şirkete ait ana sözleşmenin yayımlandığı ticaret sicil gazetesi/gazeteleri fotokopisi,

- Satın alınmak istenen konutun tapu belgesi fotokopisi,

- Şubece talep edilebilecek diğer belgeler.

Konut kredisi taksitleri

300 bin TL’lik konut için yüzde 10 peşinat payı düştükten sonra 270 bin TL konut kredisi kullanılıyor. Kredinin sıfır konutlar için 15 yıl vadede aylık taksitleri 2.800 TL olarak belirleniyor.

Söz konusu kredi ikinci el konutlar için kullanıldığında 15 yıl vadede en uygun aylık taksitler 3100 TL, 10 yıl vadede ise 3 bin 750 TL'ye ulaşıyor. 

Konut kredisinde dikkat edilmesi gerekenler

-Konut kredisi kullanacaksanız faiz oranlarının yanı sıra dosya masrafı, banka komisyonu, yıllık maliyet, kredilendirme oranı, kefil sayısı gibi durumlara da dikkat edilmeli ve gözden kaçırılmamalı. 

-Faiz oranı konut kredisi hesaplaması yaparken dikkat edilmesi gerekilen bir konudur. Zira çekilen tutar yüksek ve vade süreleri uzun olduğu için, oranlar arasındaki küçük farklar bile toplam geri ödeme rakamına ciddi bir şekilde yansıyabilir. Bu sebeple konut kredisi hesaplamasında faiz oranları son derece önemlidir. Ayrıca ev kredisi hesaplamasında unutulmaması gereken bir diğer nokta ise peşinatın önemi. 

Faiz oranları ile birlikte konut kredilerinde vade süresi de çok önemlidir. Zaten faizin oranını, belli bir ölçüde bu vade süresi belirler. Yani ödeyeceğiniz taksit sayısı ne kadar çok olursa faiz oranı o kadar artar. Örnek verecek olursak 60 ay vadeli bir konut kredisi ile 120 ay vadeli bir ev kredisi için ödenecek tutar aynı olmuyor.

Konut almak için doğru zaman mı?

Konut kredisi faiz oranlarında 2020'nin başından beri düşüşler yaşanmakta. Koronavirüs salgını kapsamında çıkarılan ekonomik paketteki peşinat indirimiyle birlikte, şimdi konut almak için doğru zaman olduğu ifade ediliyor.

Aynı zamanda konut fiyatlarının ilerleyen günlerde artacağı tahmin ediliyor. 

Bankaların konut kredisi koşulları esnedi!

Enflasyon endeksli konut kredisi faizleri Nisan’da ne kadar oldu?

300.000 TL evin konut kredisi taksiti ne oldu?

Pınar Demircan/Emlakkulisi.com


Geri Dön