26 / 04 / 2024

Konutta yeni rekorlar özel bankalara bağlı!

Konutta yeni rekorlar özel bankalara bağlı!

Türkiye ekonomisinin en önemli kalemleri arasında yer alan inşaat sektörünün son 2 aylık performansı göz dolduruyor. Düşük faiz ve kredi vadesinde sağlanan kolaylıklar satış rakamlarını olumlu etkiledi.



Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs pandemisi nedeniyle mart-mayıs aralığında zorluklar yaşayan inşaat sektörü, haziran ayında yakaladığı ivmeyi temmuzda ayında da satış rakamlarıyla bir üst noktaya taşıdı.

TRT Haber'den Sertaç Aksan'ın haberine göre, Temmuz ayında konut satışlarında 229 bin 357 adetle tüm zamanların aylık rekoru kırıldı. Kamu bankalarının düşük maliyetli destekleri ise bu zamana kadar görülen en yüksek ipotekli satış rakamına ulaştı. 

Konut satışları geçtiğimiz ay yüzde 124,3 yükselerek, 229 bin 357 ile tarihin en yüksek aylık seviyeye ulaştı. Daha önce en yüksek seviye 202 bin 79 ile 2019’un aralık ayında yaşanmıştı. 

Süre uzarsa alımlar devam eder

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, konut satışının artmasıyla ilgili kredi ve faiz hamlelerinin kısa süreli olması karşısında önemli ölçüde yansımalarının görüldüğünden bahsetti.

“Bu dönemde vatandaşın faiz yükünün altında ezilmek istemediğini, uygun şartlar oluşunca konut alma iştahının olduğunu bir kez daha net olarak gördük” diyen Durbakayım’a göre desteğin kısa sürmesi nedeniyle henüz konut alımını gerçekleştiremeyen çok sayıda vatandaş mevcut.''

Konutta yeni rekorlar özel bankalara bağlı!

“Özel bankalar da devreye girmeli”

Konut sektörünün uzun süredir dar bir boğazdan geçtiğinden bahseden İNDER Başkanı, şunları söyledi: 

“Verilen desteklerin ardından sektör toparlanma yoluna girdi. COVID-19 nedeniyle zor zamanlar yaşadığımız bugünlerde sağlıktan örnek verecek olursak, konut sektörü nefes almaya başladı diyebiliriz ancak solunum halen normale dönmedi. Solunumun normale dönmesi için desteğin devam etmesi lazım.

Bu zamana kadar atılan adımlarda kamu bankaları öncü oldu. Süreci onlar bu noktaya taşıdı. Özel bankaların da biraz daha iştahlı olması, elini taşın altına koyması gerekiyor. Bu gibi zamanlarda her işi kamudan beklemek doğru olmaz.”

Ucuz konut kredisiyle 2 ayda 231 bin satış!

Her gün 7 bin 400 konut satıldı!


Geri Dön