28 / 03 / 2024

Konuttaki canlanma beyaz eşyaya sıçradı!

Konuttaki canlanma beyaz eşyaya sıçradı!

Hükümetin aldığı önlemler ekonomi istatistiklerine yansımaya başladı. Dipten dönüş olarak tanımlanan bu hareketin içinde konut, otomotiv ve yeni eklenen beyaz eşya yer alıyor…



Ekonominin dengelenme aşamasında uygulanan politikalar ile makro verilerde kendini gösteren düzelme reel sektörde de kendini göstermeye başladı. 

Sabah’tan Pınar Çelik ve İbrahim Acar’ın haberine göre, kamu bankalarının öncülük ettiği reel sektöre katkı sağlamak için uygulanan krediler, Merkez Bankası'nın faiz indirimleri sonrasında başlayan konut ve otomotiv sektörüne yönelik düşük faizli krediler, tüketimdeki daralmanın yavaşlaması için alınan kredi kartına taksit sayısının artırılması gibi önlemler rakamlara yansıdı.  

Beyaz eşyada yüzde 7 artış

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği'nin (TÜRKBESD) dün açıkladığı verilere göre, beyaz eşya iç satışları eylülde dört ana ürün bazında yüzde 1, altı ana ürün bazında ise yüzde 7 artış yaşandı.

Konuttaki canlanma beyaz eşyaya sıçradı!

TÜRKBESD Başkanı Can Dinçer, "Önümüzdeki dönemde de toparlanmanın süreceğini düşünüyoruz" dedi.

Konut satışlarında yaşanan iyileşmenin beyaz eşya sektörüne destek vermesini beklediklerini ifade eden TÜRKBESD Başkanı Dinçer; en önemli taleplerinin beyaz eşyadaki ÖTV'nin kalıcı olarak kaldırılması olduğunu belirtti.

İç pazar canlanıyor

Konuttaki canlanma beyaz eşyaya sıçradı!

Mobilya Dernekleri Federasyonu Başkanı Ahmet Güleç, Haziran’a kadar süren KDV indirimiyle sektörün rahatladığını bununla beraber ihracatın da arttığını söyledi. Ekim ayının ilk 20 günü de dahil olmak üzere son 9 ayda geçen yılın aynı dönemine göre ihracatta dolar bazında yüzde 10'luk bir artış olduğunu belirten Güleç, ABD'ye ihracatın yüzde 30 arttığını vurguladı. Züccaciyeciler Derneği Başkanı Mesut Öksüz ise "Son çeyrekte özellikle konut satışlarındaki hareketlenme, turizmin atağa geçmesi, yaklaşan yılbaşı gibi aktivitelerle iç pazarda da düğün alışverişlerindeki canlanmanın devam etmesini bekliyoruz. İç piyasada satışlarımız artacaktır" diye konuştu.

Konutta satışlar arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan konut satış rakamları da sektörde dipten dönüşün göstergesi olarak yorumlandı. Türkiye genelinde Eylül ayında 146 bin 903 konut satıldı. Eylülde satılan konut sayısı geçen 2018 Eylül’e göre yüzde 15.4 arttı. Kamu bankalarının düşük faizli kredileriyle ipotekli konut satışı yüzde 410 artış gösterdi.

2019 Eylül'de en fazla konut satılan 10 il!


Geri Dön