26 / 04 / 2024

Konya Tarihi Osmanlı Buğday Pazarı Projesi neden geçikti?

Konya Tarihi Osmanlı Buğday Pazarı Projesi neden geçikti?

1 yıl içerisinde tamamlanarak hizmete açılması planlanan Tarihi Osmanlı Buğday Pazarı Projesi, kazı çalışmalarında tarihi kalıntılar bulunması nedeniyle gecikti.



Kadınlar Pazarı’nı Muhacir Pazarı’na bağlayan Larende Caddesi üzerinde bulunan ve Osmanlı döneminden bu yana uzun yıllar Buğday Pazarı, bugünkü manada ticaret borsası olarak kullanılan tarihi Osmanlı Buğday Pazarı, yıkık dökük, virane hali ile dikkat çekiyordu. Büyük bir bölümü yıkılan tarihi yapının yeniden hayat bulması için Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından bir proje çalışması yürütülmüş, yapılan proje Anıtlar Kurulu onayından geçtikten sonra yürürlüğe koyulmuştu. 


Geçtiğimiz yıl başlanan çalışmalar çerçevesinde Tarihi Osmanlı Buğday Pazarı’nın bulunduğu alanda ilk etapta kazı çalışmaları başlamıştı. Bu çalışma çerçevesinde bölgeye 800 araçlık katlı yeraltı otoparkı, Tarım Tarihi Müzesi, işyerleri ve meydan yapılması planlanıyor. Proje tamamlandığında 800 araçlık 2 katlı yeraltı otoparkı ile bölgede yaşanan otopark sıkıntısına büyük bir çözüm üretilmiş olacak. Ayrıca 64 zemin dükkanı ile de bölgenin ticaretine katkı sağlanacak. 


Geçtiğimiz yıl başlanan ve 1 yıl içerisinde bitirilmesi planlanan çalışmalar sürecinde bölgedeki esnaf, iş yerlerini dahi açamamış olmaktan şikayetçi oluyordu. Hızlı bir şekilde başlanan ve en kısa sürede bitirilmesi planlanan proje çerçevesinde yapılan kazı çalışmalarında tarihi kalıntılar bulununca kazıya inceleme için ara verilmişti. 


Tarihi Osmanlı Buğday Pazarı Projesi’nin mevcut durumuna ilişkin bilgi veren Konya Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, “Eski Buğday Pazarı’nda 27 bin 850 metrekarelik bir alanda Selçuklu mimarisiyle Türkiye’nin ilk tarım müzesi, işyerleri, farklı büyüklüklerde salonlar, yer altı otoparkı ve meydan yapılıyor. Bölgede, Konya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun denetiminde kazı çalışmaları devam ediyor. Kazı çalışmalarının durması gibi bir durum söz konusu değil. Zaman zaman Konya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından yapılan incelemeler nedeniyle kısa süreliğine çalışmalara ara veriliyor” denildi. 


1 yıl içerisinde bitirilerek hizmete sunulması planlanan Tarihi Osmanlı Buğday Pazarı Projesi, kazıların denetimli bir şekilde sürdürülmesi ve bu denetimler sonucunda inceleme yapmak üzere zaman zaman kazıya ara verilmesi nedeniyle gecikiyor. 


Konya Yenigün


Geri Dön