24 / 04 / 2024

Konya'da Tarihi Bedesten restorasyonu turizmi artıracak!

Konya'da Tarihi Bedesten restorasyonu turizmi artıracak!

Konya Büyükşehir Belediyesi, tarihi bedestende gerçekleştirdiği restorasyon çalışmasıyla geçmişi 2000 yıl öncesine dayanan merkezi şehrin çekim alanlarından biri haline getirdi.



Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, "Bu bölge, Alaaddin Tepesi ile birlikte Anadolu'nun tapu kayıtlarını oluşturmaktadır" dedi. Konya ticari hayatının merkezi; Romalılar'dan Selçuklular'a, Osmanlı'dan günümüze binlerce yıllık geçmişe sahip tarihi çarşı "Bedesten" eski görkemli günlerine dönüyor. 



Konya Büyükşehir Belediyesi'nin Mevlana Kültür Vadisi Projesi kapsamında hayata geçirilen ve Mayıs 2009'da rölöve ihalesine çıkılarak 2012 yılında yapımı başlatılan "Tarihi Bedesten Çarşısı Sağlıklaştırma ve Dönüşüm Projesi" kapsamında tarihi bölgedeki tüm binaların tek tek kodları, saçak ölçüleri, cephe hareketlilikleri, pencere-kapı boyutları gibi en küçük ayrıntıları dahi kayda alındı. 95 bin metrekarelik toplam alanda yürütülen Bedesten Projesi'nin kapalı mekan alanı toplamı yaklaşık 180 bin metrekare. 

66 ada ve 945 parselden oluşan çalışma kapsamında, düzenleme yapılan alanda 3 adet iç, 4 adet dış cadde mevcut. 



2 BİN 687 BİRİMDE DÜZENLEME YAPILDI 

Bölgede 40 adet sokakta 84 sokak cephesi düzenlemesi ile birlikte zemin katlarda bin 340, birinci katlarda 800, ikinci katlarda 457 ve üçüncü katlarda 90 adet olmak üzere, toplam 2 bin 687 adet dükkân biriminde düzenleme yapıldı. 



Bölgede toplam 519 bina bulunurken bunların 138'i tescilli, 38l'i tescilsiz. Bölgede 24 farklı esnaf grubu hizmet veriyor. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Konya'daki tarihi eserlerin ihya edilmesine yönelik yürüttükleri Mevlana Kültür Vadisi projesinin önemli bir ayağını oluşturan Tarihi Konya Çarşısı'nda çok sayıda türbe, sur duvarı, cami, sokak, okul, medrese ve tescilli yapı olduğunu söyledi. Başkan Akyürek, ekonomiye ve istihdama önemli katkılarda bulanacak projenin daha kaliteli, yaşanabilir mekanlar ortaya çıkardığını ifade etti. Bölgede tarih ile bütünleşmiş yeni mekanlar ile alternatif bir turizm destinasyonunun ortaya çıktığını vurgulayan Başkan Akyürek, bölgede tarihi, kültürel ve mimari özelliği olan 300'e yakın yapının restore edildiğini söyledi. 



Yeni Şafak


Geri Dön