26 / 04 / 2024

Konya'ya toplam 800 Milyon TL yatırım!

Konya'ya toplam 800 Milyon TL yatırım!

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Konya'da son dönemde yaptıkları büyük yatırımlarla şehrin standardını yükselttiklerini ve Konya'yı dünya şehirleri arasında farklı bir noktaya taşımak için çalıştıklarını söyledi.



YENİ MARKASI BİLİM MERKEZİ

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Türkiye'nin TÜBİTAK destekli ilk Bilim Merkezi'ni Konya'ya kazandırmaktan mutluluk duyduklarını ifade etti. Bilim Merkezi'nin sadece Konya'nın değil aynı zamanda tüm Türkiye'nin değeri olduğunu kaydeden Başkan Akyürek. Bilim Merkezi'nin görsel zenginliği ve estetiğiyle dünyadaki en önemli bilim merkezlerinden biri olduğunu kaydetti. Bilimsel sergilerin yanında planetaryumu gözlem kulesi, kütüphanesi, kafesi bulunan Bilim Merkezi'ndeki dünyamız sergisi, dünyanın katmanları, deprem testi, gerçek zamanlı sismograf, fay hatları, yanardağlar, eski zamanlarda iklimler, jeotermal enerji, kumullar, helikopter, yaşamın tarihi, iklim odaları ile 80 milyon yıl öncesinde Anadolu sular altındayken yaşamış bir deniz sürüngeni olan Mosasaur'un bulunduğu merkez herkesin beğenisini kazanıyor. Konya Büyükşehir Belediyesi'nin inşaatına ve çevre düzenlemesine 90 milyon lira harcadığı Bilim Merkezi'ndeki sergiler için TÜBİTAK da 31 milyon lira harcadı. 


BEDESTEN'DE TARİHİ DÖNÜŞÜM

O Konya ticari hayatının merkezi; Romalılar'dan Selçuklular'a, Osmanlı'dan günümüze binlerce yıllık geçmişe sahip tarihi çarşı "Bedesten" eski görkemli günlerine dönüyor. Konya Büyükşehir Belediyesi" tarafından 95 bin metrekarelik toplam alanda yürütülen Bedesten Projesi'nin kapalı mekan alanı toplamı yaklaşık 180 bin metrekare. Büyükşehir Belediyesi, bölgede 40 adet sokakta 84 sokak cephesi düzenlemesi ile birlikte toplam 2 bin 687 adet dükkân biriminde düzenleme yaptı. Başkan Tahir Akyürek, çalışmayla hem Konya'yı geçmişteki görkemine kavuşturmayı, hem de ticareti, turizmi, kazançları artırmayı amaçladıklarını söyledi. Başkan Akyürek, 75 milyon liraya mal olacak çalışmayla yıllık cirosu 300-350 milyon lira olan Tarihi Konya Çarşısı'nın cirosunun en az 4 katına çıkacağını vurguladı. 


Yatırımlarla Türkiye'nin en büyük Spor ve Kongre Merkezlerinden biri olan Konya Büyükşehir Belediyesi'nin 10 Bin Kişilik Spor ve Kongre Merkezi 23 bin 584 metrekaresi kapalı, toplam 83 bin metrekarelik bir alanda inşa edildi. 


Türkiye'deki en büyük salonlardan birini inşa ettiklerini kaydeden Başkan Akyürek, "Mimari tarzıyla, yapı tekniğiyle, imalatıyla çok güzel bir salon oldu. Zemin de düşünüldüğünde 12 bin kişinin katılımıyla büyük toplantılar, kongreler ve sempozyumlar yapılabilecek. Uluslararası müsabakaların oynanabildiği, antrenman salonuyla, büyük salonuyla, çok amaçlı salonlarıyla, fuayesiyle, zemin altında yer alan sportif ve sosyal tesisleriyle Konya için büyük bir kazanım" dedi. 



 ANADOLU'NUN EN BÜYÜĞÜ

Merkezde 10 bin kişilik salonun dışında; ferdi sporların yapılabileceği küçük salonlar, 800 araçlık otopark, farklı özellik ve büyüklükte kongre salonları, yüzme havuzu, fitness salonu bulunuyor. 10 Bin Kişilik Spor ve Kongre Merkezi, ileri teknoloji ile donatılmış ses, görüntü, iklimlendirme ve benzeri sistemler ile mevcut kongre ve spor tesislerinin standartlarının üzerinde. Merkez, yaklaşık 80 milyon liraya mal oldu. 


MEYDANLAR ŞEHRİ KONYA

 Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, tüm dünyada şehirlerin meydanlarıyla anıldığını belirterek, Mevlana Türbesi ve Sultan Selim Camii önünde yaptıkları Mevlana Meydanı'nın 35 bin kişinin toplanabileceği bir mekan olduğunu ve 17 milyon liraya mal olduğunu söyledi. Şehrin bir diğer önemli noktasına Tarihi Şehir Meydanı'nı kazandırdıklarını kaydeden Başkan Akyürek, eski Adliye bölgesindeki çalışma kapsamında meydanın yanı sıra, geçmişte var olan, tarihi dokuya uygun Konya evlerinden bir sokak yapıldığını ifade etti. Tarihi Şehir Meydanı, çevresiyle birlikte yaklaşık 14,5 milyon liraya mal oldu. 


TARMVAY METROYA UYGUN 

Gerçekleştirdikleri yatırımlarla Konya'nın 50 yıllık toplu ulaşım ihtiyacını karşılayacaklarını dile getiren Başkan Akyürek, tamamı teslim alınan düşük tabanlı, klimalı 60 tramvayın toplam 368 kişi kapasiteli olduğunu, çift yön olarak kullanılabildiğini, çift taraflı kapılara sahip olduğunu söyledi. 60 tramvayın toplam ihale bedeli 104 milyon 700 bin Euro. Başkan Akyürek, 60 tramvayın ardından alımını başlattıkları 12 adet katanersiz tramvayın Alaaddin-Adliye Raylı Sistem Hattı'nda çalışacağını, Mevlana bölgesindeki tarihi dokuyu bozmadan ulaşım sağlayacağını ifade etti. 12 adet katanersiz tramvayın bedeli ise 20 milyon 484 bin Euro. 


TOPLAM YATIRIM 800 MİLYON TL 

O Konya Büyükşehir Belediyesi'nin hayata geçirdiği Büyükşehir Torku Stadyumu. Türkiye'nin TÜBİTAK destekli ilk Bilim Merkezi. 

Anadolu'nun en büyüğü olan 10 Bin Kişilik Spor ve Kongre Merkezi, dünyada aynı anda yapılan en büyük restorasyon çalışması olan Tarihi Bedesten Sağlıklaştırması ve Restorasyonu. 3 yeni meydan çalışması, son model 60 tramvay alımı ile 12 adet katanersiz tramvay alımı yaklaşık 800 milyon lirayla tarihin en önemli yatırımları arasında yer alıyor. 


STAD DÜNYADA İLK 5'TE 

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan Büyükşehir Torku Arena, her yıl düzenlenen dünyanın en iyi stadyumları yarışmasında ilk 5'te yer aldı. Türkiye'nin en modern ve en yeni stadyumunu Konya'da yaptıklarını vurgulayan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı * Tahir Akyürek, uluslararası standartlardaki Büyükşehir Torku Are- 0 na'nın, özgün tasarımı ve modern özellikleri ile dünyada iz bırakacağını dile getirdi. Stadyumun 20 ülkeden 32 stadyumun yarıştığı "2014 Yılının En İyi Stadyumları" yarışmasında 72 bin 474 puan alarak dünyanın en iyi 5'inci stadyumu seçildiğini kaydeden Başkan Akyürek, 160 milyon lira olan inşaat imi ıır w maliyeti ile yarışmaya layık görülen 32 stadyum arasında maliyeti en düşük olanlar arasında yer aldığını vurguladı. 


BÜYÜKŞEHİR TORKU ARENA

 400 bin metrekarelik bir alanda 90 bin metrekare kapalı alanda 42 bin seyirci kapasitesi ile dikkat çeken stadyumun tamamı kapalı tribünlerden oluşuyor. Futbol topu şeklinde olan stadyumda zeminden ısıtmalı futbol sahası, Türkiye'nin en büyük ekranına sahip skorbordu, modern drenaj sistemleri, tribün ısıtma sistemi, localar, alışveriş merkezleri, restoranlar, ofisler, 3 bin 500 araçlık otoparkı, 54 loca, 22 asansör, 40 seyirci çıkışı, 14 giriş bulunuyor. 


Konya Büyükşehir Belediyesi, Mevlana Meydanı, Tarihi Şehir Meydanı ve Konevi Meydanı'nı şehre kazandırdı. Anadolu'da tramvayı ilk kullanan şehir olan Konya'da son model 60 tramvayı hizmete sunan ' Konya Büyükşehir Belediyesi, 12 adet katanersiz  yeni tramvayı şehre getirmeye başladı. 


Yeni Şafak


Geri Dön