29 / 03 / 2024

Kooperatife üye olmak istiyorum ne yapmalıyım?

Kooperatife üye olmak istiyorum ne yapmalıyım?

Kooperatif ortakları genelde aynı mesleği yapan, özellikle de düzenli ve sabit gelirli olanların uzun vadede birikimlerinin adım adım ilerlemesi esasına dayanıyor. Peki, siz de "Kooperatife üye olmak istiyorum ne yapmalıyım?" diyorsanız işte yanıtı..



Kooperatife üye olmak istiyorum ne yapmalıyım?

Kooperatif ortakları genelde aynı mesleği yapan, özellikle de düzenli ve sabit gelirli olanların uzun vadede birikimlerinin adım adım ilerlemesi esasına dayanıyor. Genellikle konut inşaatı yapmak için bir araya gelen kooperatifler en az 7 ortak tarafından imzalanacak ana sözleşme ile kuruluyor. 


Ana sözleşme, Ticaret Bakanlığına verilir. Bakanlığın kuruluşa izin vermesi halinde, kooperatif merkezinin bulunduğu yer ticaret siciline tescil ve ilan olunur. 


Bir kooperatife sonradan da üye olunabiliyor. Peki, "kooperatife üye olmak istiyorum ne yapmalıyım?" diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Kooperatif ortaklığına girmek için gerçek kişilerin medeni hakları kullanma yeterliliğine sahip olmaları gerekiyor.


Ortak olmak isteyen gerçek ve tüzelkişiler, kooperatif anasözleşmesi hükümlerini bütün hak ve ödevleriyle birlikte kabul ettiklerini belirten bir yazı ile kooperatif yönetim kuruluna başvururlar. Kooperatif, ortaklarına kendi varlığı dışında şahsi bir sorumluluk veya ek ödemeler yüklüyor ise ortak olmak isteği, bu yükümlerin yazılı olarak kabul edilmesi halinde değer taşır.


Yönetim Kurulu; ortaklar ile ortak olmak için müracat edenlerin anasözleşmede gösterilen ortaklık şartlarını taşıyıp taşımadıklarını araştırmak zorundadır.

 

Yapı kooperatiflerinde konut, işyeri ve ortak sayısı genel kurulca belirlenir. Yönetim Kurulu, genel kurulca kararlaştırılan sayının üzerinde ortak kaydedemez. Aranan şartları özetlemek gerekirse;


Kooperatife üye olma yolları

- Bir kooperatif kurarak ortak olma 

- Daha önce kurulmuş olan bir kooperatife sonradan ortak olma 

- Kooperatif ortaklarından birinin ortaklık payını devralmak suretiyle ortak 

olma 

- Miras yoluyla ortak olma 

-Taşınmaz mal veya işletme karşılığı ortak olma 


Kooperatife üye olma koşulları

- Medeni hakları kullanma yeterliliğine sahip olmak,

- Yazılı olarak kooperatif yönetim kuruluna başvurmak,

- Varsa şahsi sorumluluk ve ek ödemeleri yazılı olarak kabul etmek,

- Gerekli sermaye payını taahhüt etmek ve dörtte birini peşin ödemek,

- Ana sözleşmelerle getirilen diğer şartları taşımak.


Kooperatif üyelik dilekçesi 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön