29 / 03 / 2024

Körfez yatırımcısı 1 Kasım'a kilitlendi!

Körfez yatırımcısı 1 Kasım'a kilitlendi!

Dünya ekonomisine yatırımlarıyla nefes aldıran Körfez sermayesi, 1 Kasım'a kilitlendi. LMG Global DWC Üst Yöneticisi (CEO) Gökhan İlgar, gayrimenkul sektörünün geleceği için Körfez’deki sermayeyi Türkiye’ye çekmek gerektiğini belirtti.



Dünya ekonomisine yatırımlarıyla nefes aldıran Körfez sermayesi, 1 Kasım'a kilitlendi. LMG Global DWC Üst Yöneticisi (CEO) Gökhan İlgar, gayrimenkul sektörünün geleceği için Körfez’deki sermayeyi Türkiye’ye çekmek gerektiğini belirterek, “İstikrar sürerse ılımlı hava ile bir süre daha gideriz, yabancı da gelmeye devam eder” dedi.


Yılın ilk 6 ayında 6 milyar 327 milyon dolarlık uluslararası doğrudan yatırım girişi olan Türkiye'ye yönelik uluslararası yatırımcılar şimdiden 1 Kasım seçimlerine odaklandı. Siyasi belirsizliğe rağmen ekonomideki olumlu seyir, yılın ikinci çeyreğindeki 3.8'lik beklentilerin üzerinde büyüme ve Fitch'in seçimler Türkiye'nin notunu koruması yatırımlar için referans olmaya devam ediyor. Türkiye'de yatırım için seçimleri bekleyen yatırımcıların başında ise Körfez sermayesi geliyor.


YABANCI SERMAYE İÇİN İSTİKRAR

Son olarak Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Yardımcısı, Başbakanı ve Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid Al Maktum'un himayesinde düzenlenen Yatırım Kongresinin Türkiye'deki aracı firması LMG Global DWC CEO'su Gökhan İlgar, Körfez sermayesinin Türkiye'de siyasi istikrara odaklandığını belirterek, “Oldukça durağan bir döneme girildi. Körfez sermayesi 1 Kasım'a kilitlendi” dedi. Gayrimenkulün kısa ve orta vadede Türkiye'nin lokomotif sektörü olmayı sürdürebilmesi için 1 Kasım seçimlerinin çok önemli bir viraj olduğuna dikkati çeken İlgar, “Birçok firma bu süreçte piyasada zor günler yaşayabilir. Kredi ile iş yapan ki bir çoğu krediler ile dönüyor, zor durumda kalabilir. 1 Kasım'da istikrar devam ederse o ılımlı hava ile bir süre daha gideriz yabancı da gelmeye devam eder” ifadelerini kullandı.


Tanıtım için çalışmak lazım

Arap sermayesinin Türkiye'de yeni yatırımlar için aşağı yukarı bir yıl bekleyeceğini savunan İlgar şöyle konuştu: “Dünya gayrimenkul pazarında bir yılda oluşan pastadan Türkiye binde 4 alıyor. Bir trilyon doların 4-5 milyar doları Türkiye'ye geliyor. Bu açıdan baktığımızda kabul edilebilir bir noktada değiliz. Tabii mütekabiliyet de yeni çıktı, kötümser olmadan çok çalışmamız lazım özellikle tanıtım noktasında.”


2023'e kadar 160 milyar $

Ülkemizdeki yatırımlar konusunda değerlendirmede bulunan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ise, Türkiye'de 2023 yılına kadar enerji ekipmanları üretimi için ortalama 150 ila 160 milyar dolarlık bir yenilenebilir enerji yatırımı yapılması gerektiğini söyledi. Büyükekşi, Türkiye'de üretim için mutlaka bir teşvike ihtiyacın olduğuna işaret ederek, şunları söyledi: “Genelde hidroelektrik, rüzgar, ve termik santrallerinde kullanılan malzemeler konusunda biz Türkiye'nin yeteri kadar üretimi olmadığını görüyoruz. Bu nedenle hepsi ithal geliyor. Bunun için de Türkiye 2023 yılına kadar neredeyse 150-160 milyar dolarlık bir yenilenebilir enerji yatırımı yapması gerekiyor. Ayrıca Türkiye'de üretilmesi için mutlaka bir teşvike ihtiyaç var. Bunların özellikle yabancı ve yerli yatırımcının birlikte bir teknoloji transferi yapması lazım özellikle bunun altını çizmek istiyoruz. Türkiye sadece ihracat amaçlı değil Türkiye'nin içinde de bu ihtiyaç var ve böyle bir yatırım yapılırsa önce yurt içinde malını satar sonra da ihracat imkanı doğar.”


Yeni Şafak


Geri Dön