25 / 04 / 2024

Koronavirüs sebebiyle yaşanan kira anlaşmazlıklarına 'arabuluculuk' önerisi!

Koronavirüs sebebiyle yaşanan kira anlaşmazlıklarına 'arabuluculuk' önerisi!

Avukat ve Arabulucu Saygın Yazıcıoğlu, "işletmelerin kira ödeyememesinden kaynaklı uyuşmazlıkların arabuluculukla sonuçlandırılması" önerisi yaptı.



Avukat ve Arabulucu Saygın Yazıcıoğlu, koronavirüs salgını sebebiyle kiracılar ve mülk sahibi arasında yaşanabilecek kira ödemeleri sorunlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Yazıcıoğlu, "işletmelerin kira ödeyememesinden kaynaklı uyuşmazlıkların arabuluculukla sonuçlandırılması" önerisi yaptı.

Yazıcıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İngiltere hükümetinin, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sonrasındaki süreçte işletme, firma ve şirketlere hukuk mahkemelerinin tıkanmasını engellemek için uyuşmazlıklarını mahkemelere değil, arabuluculara taşıması çağrısında bulundu.

Salgın hastalık sürecinde ekonomik taahhütlerle ilişkin çeşitli sorunların meydana geldiğini, bunun da hem dünyada hem de Türkiye'de hukuki uyuşmazlıklarda artışa neden olacağına dikkat çeken Yazıcıoğlu, iş gücü kayıplarından taahhütlü sözleşmelere, mal teslimlerinden kira sözleşmelerine kadar ticari hayatı ilgilendiren her konuda bazı uyuşmazlıkların oluşabileceğini kaydetti.

Yazıcıoğlu, "Örneğin salgın sürecinde alacağınızı alamamış olabilirsiniz, bir alt yüklenici taahhüt ettiği bir işi yerine getirememiş olabilir veya vermek zorunda olacağı bir hizmeti gerçekleştirememiş olabilir. Bu nedenle birçok uyuşmazlığın olacağını öngörüyoruz" şeklinde konuştu.

Yaşanan uyuşmazlıklar nedeniyle mahkemeye gitmenin tarafları hem maddi hem de süre anlamında sıkıntıya sokacağını belirten Yazıcıoğlu, uyuşmazlıklarda öncelikle arabuluculuk yolunun tercih edilmesini tavsiye etti. 

Yazıcıoğlu, arabuluculuğun dostane bir çözüm yolu olduğuna ve uyuşmazlıkların daha kısa sürede çözülmesi imkanı sunduğuna vurgu yaparak, salgın sonrasında mahkemelerin iş yükünün artacağını, arabuluculukla uyuşmazlıkların çözülmesinin ise bu yükü hafifleteceğini ifade etti. 

Özellikle koronavirüs salgını devam ettiği sürece kapalı kalan iş yerlerinin kira sözleşmelerine ilişkin sorunlarla karşılaşabileceğini vurgulayan Yazıcıoğlu, şöyle konuştu: 

"Salgın nedeniyle uzun süre kapalı olan birçok iş yerinin, işletmenin kira ödeme yükümlülüğü devam ediyor. Kovid-19 salgını nedeniyle kapalı kalan ve yeteri kadar gelir elde edemeyen 200 bin işletmenin kira ödemekte zorluk yaşayacağını öngörüyoruz. Bu nedenle oluşacak uyuşmazlıkların çözümünde ise her iki taraf için etkili yol arabuluculuktur. Mülk sahibi, 'Sen kiramı ödemiyorsun. Hemen sana dava açıyorum' dediğinde iki taraf için zorlayıcı, uzun süreçler başlayacak. Dükkan sahibi borcunu tahsil etmekte zorlanacak. Diğer taraftan kiracılar da yeni bir yer aramak zorunda kalacak. Ancak arabuluculuk yöntemiyle bu kira borçlarını taksitlendirdiklerinde, mülk sahibi daha az güç sarf ederek, iyi niyetli şekilde alacağını tahsil edebilir. Kiracı da azar azar borcunu ödemiş olur. İş düzeni de tekrar eski haline döner."

İş yeri kira düzenlemesi istismar mı ediliyor?

İş yeri kiralarının ödenmemesi mücbir sebep mi?

Kira sözleşmeleri ve tarafların yükümlülükleri!


Geri Dön