28 / 03 / 2024

Kosifler Grubu Alman Giwa ile inşaat sektörüne girdi

Kosifler Grubu Alman Giwa ile inşaat sektörüne girdi

Otomotivden sonra turizm yatırımlarına yönelen Kosifler Grubu şimdi de konut işine girdi



Otomotivden sonra turizm yatırımlarına yönelen Kosifler Grubu şimdi de konut işine girdi. Kosifler, Borusan'ın eski yöneticilerinden Ali Vahapzadeh'in de hissedar olduğu Giwa İnşaat Yatırım ile ortak oldu. KİPTAŞ'ın Beykoz'daki arsasını hasılat paylaşımı modeliyle aldı.
 
KİPTAŞ'ın geçen yıl satın aldığı arsa Beykoz Dereseki Köyü'nde.  554 bin metrekare arazinin 300 villa inşaat izni bulunuyor. KİPTAŞ yeni kurulan Kosifler Giwa Gayrimenkul Yatırım ve İnşaat şirketine arsayı hasılat paylaşımı modeliyle verdi. 
 
TOKİ'nin yaklaşık 10 yıldır üzerinde çalıştığı şimdiye kadar iştiraki Emlak Konut GYO ile birlikte 50'nin üzerinde proje gerçekleştirdiği hasılat paylaşımı modeline KİPTAŞ geçen yıl başlamıştı. Hasılat paylaşımı modeliyle ilk işi Maltepe Başıbüyük'teki arsayı Özyazıcı Grubu'na vermişti. Grup 300 bin metrekare arsada geliştirdiği Nish Adalar projesiyle 750 milyon TL ciro yapmayı ve bunun 250 milyon TL'sini KİPTAŞ'a vermeye hazırlanıyor.
 
Arsa Basın Birliği Kooperatifi'nindi
Türk Basın Birliği üyelerine ev sağlamak amacıyla kurulan Basın Birliği Kooperatifi'ne  ait olan arsanın yüzde 6 imar izni bulunuyor.
 
300 villa inşa edilecek
Arsanın hasılat payı olarak verilmesinden 140 milyon dolar gelir beklediklerini söyleyen  KİPTAŞ Genel Müdürü İsmat Yıldırım, "Özel orman alanında, kanun ve nizamlara uygun yapılaşmanın nasıl gerçekleştirileceği bu arsa ile göstereceğiz. Burada bodrumlar dahil 300 metrekare alanlı 300 villa inşa edeceğiz. Yapılacak proje Türkiye'de örnek olacak. Ormanın talan ve imar haklarına tecavüz edilmeden güzel bir yapılaşma örneği sergileyeceğiz. Buradaki çalışma ABD ve Avrupa'da örnek olarak gösterilecek nitelikte olacak" dedi.
 
Nish Adalar'da kısa sürede yakalanan başarının KİPTAŞ'ı hasılat paylaşımına yönlendirdiğini kaydeden Yıldırım, "Maltepe Başıbüyük'te halata geçirilen projede satışlar iyi gidiyor. Sorun yok denecek kadar az. Böylesi KİPTAŞ yönetimi için daha iyi olacağını düşündük. Hasılat paylaşımı modelinde KİPTAŞ'ın üzerindeki iş yükü azalıyor" diye konuştu.
 
Borusan'ın ortağı devrede
Arsaya proje gerçekleştirmek için Kosifler Grubu Giwa İnşaat ve Yatırım ile ortak yeni bir şirket kurdu. Geçen ay faaliyete geçen Kosifler Giwa İnşaat Yatırım'da Kosifler ile Almanya kökenli Giwa Holding yüzde 50'şer oranında ortak. Almanya kökenli Giwa Holding ise, Borusan Otomotiv'de, Borusan Grubu ile hissedar.
 
Giwa İç ve Dış Ticaret ünvanıyla faaliyete geçen şirket 2007 sonunda unvan değiştirmiş ve Giwa İnşaat ve Yatarım haline dönüşmüştü. 
 
3 milyon TL sermaye ile kurulan Kosifler Giwa Gayrimenkul Yatırım ve İnşaat şirketi'nin merkezi İçerenköy Serin Sokak no: 9 adresinde. Şirketin yönetim kurulunda Ali Vahabzadeh, Mehmet Hasan Kosif, Mehmet Selim Kosif, Süleyman Kosif, Sait Köseoğlu ve Ulrich Pius Müler Menrad görev yapıyor.
 
2009'da turizmci oldu
 Kosifler 2009 yılında turizm sektörüne giriş yapmıştı. 24 ilde 24 otel, sloganıyla otel inşa etmeye başlayan Kosifler Grubu Hilton Garden Inn markalı ilk otellerini aynı yıl açtı. Grup turizm yatırımları için 400 milyon dolar ayırdı.
Tebernüş Kireçci

Konu ile ilgili basında yer alan diğer haberler

Borusan'ın en güçlü bayilerinden Kosifler, turizm sektörü sürprizinden sonra şimdi de emlak yatırımıyla şaşırttı. Kosifler'in Alman Giwa ile ortak kurduğu yeni emlak şirketinin yönetim kurulunda Borusan Otomotiv Eş Başkanı Ali Vahapzade de yer alıyor

Otomotivin güçlü isimlerinden biri olarak anılan Kosifler Grubu, kısa bir süre önce, hayata geçireceği turizm yatırımlarıyla gündeme gelmişti. 24 ilde otel açmak hedefiyle yola çıkan grup, bugün yine süpriz bir kararla emlak piyasasına yönelik bir adım attı. Kosifler Grup, bu girişiminde yalnız değil.
Elde edilen bilgilere göre, grup, en büyük bayilerinden olduğu Borusan Otomotiv  ve onun ortağı  Alman kökenli Giwa Holding ile birlikte hareket ediyor. Kosifler, Giwa Holding ile birlikte yüzde 50'şer oranında ortak olduğu Kosifler Giwa İnşaat Yatırım isimli bir şirket kurdu. Geçen ay faaliyete geçen şirket,  KİPTAŞ'tan satın aldığı arsa üzerinde 300 villa yapacak.
Kurulan yeni şirketin yönetim kurulunda Kosifler Grubu'nun önemli isimlerinden Mehmet Hasan Kosif, Mehmet Selim Kosif, Süleyman Kosif ve Süleyman Kosif'in yanı sıra Borusan Otomotiv Eş Başkanı Ali Vahapzade de bulunuyor.

KİPTAŞ'la birlikte Beykoz'da
Kosifler Giwa İnşaat'ın ilk emlak çalışması ise, Beykoz'da olacak. Şirket, son dönemlerde özellikle  TOKİ  ve Emlak GYO'nin uyguladığı bir model olan `hasılat paylaşımı' modeliyle bir çalışma yapacak.
Bu doğrultuda KİPTAŞ ile bir işbirliğine yönelen şirket, kurumun yüzde 6'lık inşaat iznine sahip 554 bin metrekarelik arazisinde hasılat paylaşımıyla bir çalışma gerçekleştirecek. 300 villanın yapılabileceği arsayı, KİPTAŞ, Türk Basın Birliği'nden satın almıştı.

140 milyon dolar gelir
Arsadan kendilerine düşecek hasılat payından 140 milyon dolar gelir beklediklerini açıklayan KİPTAŞ Genel Müdürü İsmet Yıldırım, "Bu özel orman alanında, yasal prosedürlere uygun nasıl bir yapılaşma gerçekleştirilebileceğini göstereceğiz. Bu anlamda tüm Türkiye için bile örnek bir proje olacak. Her biri 300 metrekare alana sahip 300 kadar villanın ABD ve Avrupa için bile örnek olması için çalışıyoruz" dedi.

BORUSAN OTOMOTİV'İN İCRA  KURULU'NDAN DA ÜYE VAR
Kosifler'in konut üretmek için kurduğu yeni şirketin yüzde 50'lik hissesine sahip olan Alman Giwa, Borusan Otomotiv'de de Borusan Holding ile ortak. 3 milyon TL sermaye ile kurulan Kosifler Giwa İnşaat Yatırım'ın yönetim kurulunda Kosif Ailesi'nden isimlerin yanı sıra Borusan Otomotiv eş Başkanı Ali Vahapzade de bulunuyor.

TURİZME `24 ŞEHİRDE 24 OTEL'  STRATEJİSİYLE GİRMİŞTİ
Kosifler, geçtiğimiz yıl turizm sektörüne son derece iddialı bir giriş yapmıştı. `24 şehirde 24 otel' açmak için proje geliştiren şirket, toplam yatırım tutarı 400 milyon doları bulacak otellerin ilk halkasını 2009 yılında oluşturmuştu.
Şehir otelciliği konseptiyle kurulan otellerin her birinin 4 yıldızlı ve en az 320 yatak kapasiteli olacağı da belirtilmişti.
Tebernüş KİREÇCİ


Geri Dön