25 / 04 / 2024

Kovid-19 gayrimenkul alım gücünü etkiledi mi?

Kovid-19 gayrimenkul alım gücünü etkiledi mi?

Gayrimenkul sektöründe alt gelir grubunun alım gücü yüzde 90 geriledi. Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.



Son zamanlarda gelir adaletsizliğinin artmasıyla birlikte neredeyse her sektörde alım gücünde en büyük kayıplar alt ve orta gelir gruplarında görülüyor. Capital Dergisi'nden Ayçe Tarcan Aksakal'ın haberine göre; gayrimenkul sektöründe alt gelir grubunun alım gücü yüzde 90 gerilerken, turizmde alt ve orta gelir grubunun alım gücü yüzde 65-60 oranında azaldı. 

Kovid-19 gayrimenkul alım gücünü etkiledi mi?

Kovid-19 salgınının, toplumun farklı kesimlerinde ekonomik açıdan ortaya çıkardığı etkilere ilişkin incelemelere yer verilen McKinsey Global Enstitüsü'nün Tüketici Talebindeki İyileşme ve COVID-19'un Kalıcı Etkileri raporunda çarpıcı veriler bulunuyor. Araştırmadaki verilere göre; yüksek geliri bulunan haneler salgın sürecinde tasarruflarını artırarak veya büyük ölçüde zarara uğramadan atlatabilse de düşük gelire sahip hanelerin yaşadığı sıkıntılar sebebiyle ekonomik toparlanmanın düzensiz olacağı tahmin ediliyor. 

 

Ziyaretler azaldı

Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. "Orta sınıf yüzde 80 azaldı" diyen Tamer Özyurt, şunları kaydetti:

"2018'den bu yana alt gelir grubunda yüzde 100'lük alım gücü kaybı yaşanıyor. Artık bu kesim için ev almak neredeyse hayal oldu. Son 2 yıldır da bu kesimden satış ofislerine gelenler yok denilecek kadar az. Bu kesim 8-10 yıl önce 60-70 adet asgari ücret maaşıyla 1+1 daire alırken, şimdi 150 adet asgari ücret maaşıyla bile daire alamıyor. 

Kovid-19 gayrimenkul alım gücünü etkiledi mi?

Sektörümüzde orta gelir grubu olarak tanımladığımız kesim; esnaf, tüccar ve beyaz yakalı üst düzey yöneticilerden oluşuyor. Bu kesimin satış ofisi ziyaretleri de yüzde 80 azalmış durumda. Bu oran, bu gelir grubunda alım gücünün yüzde 80 azaldığını gösteriyor. Diğer gelir gruplarına nazaran konut alımında daha seçici davranan üst gelir grubunda, alt ve orta gelir grubu kada olmasa da yüzde 20 civarında bir düşüş yaşanıyor."

Konut sektörü Kovid-19'la hareketlendi!

Normalleşme emlak sektöründe doping etkisi yarattı!

Konutta Kovid-19 etkisi!


Geri Dön