29 / 03 / 2024

Kovid-19'dan en az etkilenenler: Milyarderler!

Kovid-19'dan en az etkilenenler: Milyarderler!

Kovid-19 salgını 2020’de çok önemli zorluklar yaşattı. En az zorlananlar ise yine milyarderler oldu. 10 milyarderin altısı servetine servet katarken, düşüş yaşayanların kaybı da sınırlı şekilde oldu. İşte milyarderlerde son durum...



Kovid-19 salgını dünya çapında iş kaybına ve ekonomik zorluklara neden oldu. Ama kasa yine kazandı. Sabah'tan Barış Ergin'in haberine göre; dünyanın en zenginleri servetlerine servet kattı. Yani 2020'de milyarderlerin keyfi yerindeydi. Gezegendeki 2 bin 200'den fazla milyarderin yüzde 60'ından fazlası daha da zengin oldu. Üstelik cüzdanlarına devasa boyutta girişler oldu. Sadece en büyük beş kazanan kişinin serveti toplamda 310.5 milyar dolar yükseldi. Serveti azalanlar ise yüzde 36 oldu. 

ELON MUSK ZİRVEDE

Elon Musk, Jeff Bezos, Zhong Shanshan, Dan Gilbert ve Bernard Arnault en çok kazananlar oldu. 110.3 milyar dolarlık servetiyle Elon Musk en çok zenginleşen isim oldu.

Jeff Bezos ise yıl boyunca servetine 67.5 milyar dolar daha kattı. Bu yıl elde edilen kazanımlar muazzam olurken, en zenginler için kayıplar daha sınırlı kaldı. 

Servetleri en çok düşen milyarderler, Meksikalı telekom devi Carlos Slim Helu ve kumarhane patronu Sheldon Adelson oldu. 2020 boyunca sadece 5'er milyar dolar kaybettiler. Serveti en çok azalan beş milyarderin kaybı toplamda sadece 23.7 milyar dolar olarka gerçekleşti. 

Kovid-19 dan en az etkilenenler: Milyarderler!

SADECE 5 MİLYARDER SERVETİNE 310 MİLYAR DOLAR EKLEDİ

Elon Musk
Ülke:
ABD
2020 kazancı: 110.3 milyar dolar
Net servet: 136.9 milyar dolar
Ünlü yatırımcı Elon Musk, 2020'de milyarderler listesinde tarihi rekor kırarak en büyük yıllık kazancını elde etti. Tesla'nın astronomik piyasa performansının yanı sıra Musk, 12 taksitli tazminatının ilk dört diliminden faydalandı. Mayıs'tan beri de 27.5 milyar dolar hisse senedi opsiyonuyla ödüllendirildi. Firması SpaceX de gelişmeye devam ediyor. 2011'den beri ilk insanlı yörünge görevini başlattı. Kasımda, NASA'dan astronotları Uluslararası Uzay İstasyonu'na götürme izni aldı ve ilk görevini yaptı. Forbes, Musk'ın SpaceX'teki hissesinin 20 milyar dolar değerinde olduğunu öngörüyr.

Jeff Bezos
Ülke:
ABD
2020 kazancı: 67.5 milyar dolar
Net servet: 182.2 milyar dolar
Bezos listede ikinci sırada yer alsa da hâlâ dünyanın en zengin insanı. Bezos, 1.5 trilyon dolardan fazla piyasa değerine sahip Amazon'da yüzde 11.1 payı bulunuyor. E-ticaret devi, birçok mağazanın kapanmaya zorlanmasıyla salgın sırasında eşi görülmemiş boyutlara çıktı. Şubat'ta iklim değişikliğiyle mücadele için 10 milyar dolar taahhüt etti ve kasım ayında çevre kuruluşlarına yaklaşık 800 milyon dolar bağışladı.

Zhong Shanshan
Ülke:
Çin
2020 kazancı: 60.5 milyar dolar
Net servet: 62.5 milyar dolar
Çinli milyarder Zhong Shanshan, bu yıl iki başarılı halka arz sayesinde milyarderler sıralamasında hızlı bir artış gerçekleştirdi. Serveti 2.5 milyar dolardan 62.5 milyar dolara uçtu. Çin'in şişelenmiş su pazarının yaklaşık beşte birine talip olan Nongfu Spring'i kurdu ve başkanlık ediyor. İki şirketten birinin piyasa değeri iki kat yükseldi. Diğeri ise 15 kat arttı.

Dan Gilbert
Ülke:
ABD
2020 kazancı: 37.1 milyar dolar
Net servet: 43.9 milyar dolar
Online mortgage kredisi veren Quicken Loans şirketinin kurucu ortağı olan Dan Gilbert, bu yıl büyük bir halka arzdan da faydalanarak servetini 37.1 milyar dolar yükseltti. Quicken Loans'ın ana şirketi Rocket Companies, ağustosta halka açıldı. Gilbert, 2020'nin başındaki servetinin 6 katından fazlasına sahip oldu. Gilbert, Amerika'da en büyük spor yatırımcılarından biri.

Bernard Arnault
Ülke:
Fransa
2020 kazancı: 35 milyar dolar
Net servet: 146.3 milyar dolar
Fransız lüks markası LVMH'nın patronu , Arnault'un serveti yüzde 30'dan fazla yükseldi. Satışlar genel olarak hâlâ düşüşte, ancak LVMH, Louis Vuitton ve Dior çanta satışlarının özellikle Kovid-19'u kontrol eden Güney Kore ve Çin gibi ülkelerde hızla artması yatırımcılarda şaşkınlığa neden oldu.

Kovid-19 dan en az etkilenenler: Milyarderler!

KAYBEDENLERİN SERVETLERİ EN FAZLA EN FAZLA 5 MİLYAR $ ERİDİ

Carlos Slim Helu
Ülke:
Meksika
2020 kaybı: 5 milyar dolar
Net servet: 58.2 milyar dolar
Carlos Slim Helu ve ailesi, Latin Amerika'nın en büyük telekom şirketi olan America Movil'in kontrol hissesine sahip. Salgında işler çok kötü olmasa da, Slim'in net serveti Meksika pezosunun değer kaybıyla birlikte azaldı. Dolar karşısında, peso yüzde 26'ya varan oranda düştü. Para birimi daha sonra toparlansa da hâlâ 2019'un sonuna göre daha az değerli.

Sheldon Adelson
Ülke:
ABD
2020 kaybı: 5 milyar dolar
Net servet: 35.1 milyar dolar
Kumarhane endüstrisi için 2020 zor bir yıl oldu. Kumarhane kralı Sheldon Adelson'ın serveti büyük bir darbeyle karşılaştı. The Venetian ve The Palazzo gibi otellerin sahibi olan Las Vegas Sands'in Başkanı ve CEO'su Adelson'ın, geliri üçüncü çeyrekte önceki yıla göre yüzde 82 azaldı. Fakat yine de koronavirüs aşı haberleri sayesinde Las Vegas Sands'ın hisseleri ekim sonuna göre yüzde 18 yükseldi. 

Sun Hongbin
Ülke:
Çin
2020 kaybı: 4.8 milyar dolar
Net servet: 8.1 milyar dolar
Tema parkı işinde olan Sun Hongbin, pandemi başlangıcında kapanmaya ve kapasiteyi azaltmaya gitti. Sun Hongbin tarafından kurulan ve yönetilen Sunac China Holdings, 2017'de Dalian Wanda Group'un tema parklarını satın aldı. Aralık itibarıyla, Sunac'ın hisseleri, Sun'ın servetinin üçte birinden fazlasını yok ederek yıl boyunca yaklaşık yüzde 40 düştü. 

Hui Ka Yan
Ülke:
Çin
2020 kaybı: 4.6 milyar dolar
Net servet: 27.7 milyar dolar
Hui Ka Yan, Çin'in en büyük gayrimenkul geliştiricilerinden biri. Evergrande Group'un Başkanı Hui, arazi alımlarına yapılan yoğun harcamalar ve elektrikli otomobil işi sebebiyle 128 milyar dolar borcu bulunduğunu duyurdu. Şirket, nakit yönetimini halka arzla düzeltmeye çalıştı, fakat beklenen sonuca ulaşamadı. 

Harold Hamm
Ülke: ABD
2020 kaybı: 4.3 milyar dolar
Net servet: 5.6 milyar dolar
Continental Resources'un Başkanı ve CEO'su Harold Hamm, yılın başından bu yana servetinin yüzde 43'ünden oldu. Çünkü Mart ayında fiyatı eksiye düşen petrol, endüstriyi derinden sarstı. Yasaklar ve seyahat kısıtlamaları, insanların daha az uçup daha az araç kullanmasına sebep olunca petrole olan talep de azaldı. Continental Resources'un hisseleri en düşük seviyesinden kısmen toparlansa da, yılın başından bu yana hâlâ yüzde 45 düşüşte.

ABD'li milyarderler Kovid-19 dinlemedi! Servetlerini katladı!

Dünyada en çok milyarder bu şehirlerde yaşıyor!


Geri Dön