27 / 04 / 2024

'Kredi muslukları açıldığında talep patlar, konut fiyatları yukarı gider'

'Kredi muslukları açıldığında talep patlar, konut fiyatları yukarı gider'

Konut satışları Eylül ayında son yedi yılın en düşük seviyesi gördü. Kredilerin kısılması, yatırımcının başka yatırım araçlarına yönelmesi ve sosyal konut projesi satışları azalttı. Peki kredi muslukları açıldığında konut sektöründe neler olacak? İşte merak edilen soruların yanı



TÜİK'in açıkladığı Eylül ayı konut satış istatistiklerine göre sektörde çok ciddi bir düşüş yaşandı. Konut satışları yüzde 22,9 azalarak 113 bin 402 oldu. Banka kredi kullanılarak alınan konutların satışları ise Eylül ayında yüzde 43 oranında düştü. Toplam satış içinde ipotekleri konut satışlarının payı yüzde 15 olarak gerçekleşti. Gazete Durum'dan Deniz Dalgıç'a konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Ekonomist Hatice Kolçak, bankalar kredi vermediği için ipotekli konut satışlarında gerileme yaşandığını seçim öncesinde kredi musluklarının açılmasıyla konut fiyatlarının hızla tırmanacağını söyledi.

En fazla 300 bin lira kredi veriliyor

Kolçak, "Mayıstan beri kredi muslukları kapalı. Bankalar 300 bin liranın üstünde kredi kullandırımı yapmıyorlar. Kredibiliteniz olsa da fark etmiyor. Maksimum verilen kredi 300 bin lira” diye konuştu. Kredi kullandırılmadığı için konut satışlarının gerilediğini vurgulayan Kolçak, kredi muslukları açıldığı an fiyatların yukarı gideceğini ifade etti. Konut satışlarındaki düşüşün Haziran ayından bu yana sürdüğünü dile getiren Kolçak, Eylül ayında ise son 7 yılın en düşük seviyelerinin görüldüğünü aktardı. Bunda ipotekli konut satışlarındaki yüzde 43'luk düşüşün büyük etkisi olduğunu belirten Kolçak, ipotekli konut satışının bu dönemde gerçekleşen toplam satış içindeki payının yüzde 15 olduğunu, daha önce bu oranının yüzde 20-22 bandında olduğunu ifade etti.

Kredi muslukları açılırsa fiyat yukarı gider

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön