24 / 04 / 2024

Kredibilite nedir?

Kredibilite nedir?

Kredibilite nedir? Kredibilite ya da bankacılıkta KKB (Kredi Kayıt Bürosu) olarak da bilinen sistem, müşterinin krediye uygun olup olmadığını ölçen bir sistem olarak karşmıza çıkıyor...



Kredibilite nedir?

Kredibilite ya da bankacılıkta KKB (Kredi Kayıt Bürosu) olarak da bilinen sistem, müşterinin krediye uygun olup olmadığını ölçen bir sistem olarak karşmıza çıkıyor.  


Kredibilite sistemi ile aşağıdaki soruların yanıtı görülebiliyor.

- Müşteri daha önce herhangi bir bankadan kredi çekmiş mi ?

- Kredi kullandıysa, kredinin ödemelerini zamanında yapmış mı?

- Krediyle ilgili herhangi bir gecikme ya da gecikmeler yaşamış mı?

- İcra vb durumlar daha önce oldu mu ? Mevcutta var mı?

- Müşterinin gelir seviyesi nedir ? Varsa, belgelenebilir ek gelir seviyesi nedir ?

- Kredi kartı kullanımlarında ödemeleri düzenli mi ? Gecikme, takip ya da kara listeye daha önce hiç girdi mi?

- Daha önce herhangi bir karşılıksız çek, karşılıksız senet vb olumsuz finansal durumları, her hangi bir kurum ya da kuruluşla yaşadı mı?


KKB Kredi Notu

KKB Kredi Notu; bireylerin risklerini, göreceli olarak belirler. Bir diğer deyişle Kredi notunun amacı, bireyleri öngörülen riskleri açısından bir sıralamaya koymaktır. Bu nedenle bir bireyin KKB Kredi Notu'nun düşük çıkması için geçmişinde mutlaka ciddi bir ödeme sorunu olması şart değildir. 


Örnek.. 

Geçmiş kredi ödemelerinde hiç bir gecikme bulunmayan iki kişiden birinin daha fazla sayıda ve daha eski kredi hesapları varsa, diğerinin Kredi Notu göreceli olarak daha düşük çıkacaktır. Bunun sebebi, borcuna olan sadakatine ilişkin diğer kişiye göre daha az bilgi bulunmasıdır. 


Ancak bir kredi kararını olumlu ya da olumsuz vermek için çizginin nerede çekileceği ve kredi notuna ek olarak başka hangi kriterlerin dikkate alınacağı, tamamen kredi veren üye kuruluşun insiyatifindedir.


KKB nedir?


Geri Dön