26 / 04 / 2024

Kripto para piyasasında sabitkoin atağı!

Kripto para piyasasında sabitkoin atağı!

Yatırımcılar için büyük riskler barındıran kripto paralar, merkezi hükümetlerin mesafesini koruduğu bir konu haline gelirken, sabitkoinlere (stablecoin) ilişkin açıklamalar ise ön plana çıkıyor.



Nisan 2021'in ortalarında yaklaşık 65 bin dolar seviyesine çıkan ve tüm zamanların zirvesini gören Bitcoin, dün 30 bin doların altına düşerek haftalık yüzde 11’lik değer kaybetti. Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; Bitcoin’in 3 aylık değer kaybı ise yüzde 50’yi aştı. 

Belirli bir geleneksel para birimine ya da bir emtiaya endeksli ancak kripto paralarla benzer teknolojileri kullanan sabitkoinler, son zamanlarda ulusal ekonomilerin başında yer alan isimlerin odak noktasında bulunuyor. 

Yatırımcılar için büyük riskler barındıran kripto paralar, merkezi hükümetlerin mesafesini koruduğu bir konu haline gelirken, sabitkoinlere (stablecoin) ilişkin açıklamalar ise ön plana çıkıyor.

Kripto para piyasasında sabitkoin atağı!

YELLEN VE POWELL SABİTKOİNLERE İLGİLİ

Dünyanın en güçlü mali düzenleyicilerinden ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ve ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, son süreçlerde ardı ardına sabitkoinlere odaklandıklarına ve bu alanda düzenleme ihtiyacı bulunduğuna ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Geçen hafta Fed Başkanı Jerome Powell, sabitkoinlerin finansal sistemin önemli bir parçası olabilmesi amacıyla daha fazla düzenleme ihtiyacı bulunduğunu vurguladı, kripto paralardansa sabitkoinlerin daha fazla rağbet görebileceğini aktardı. 

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen de geçtiğimiz gün, politika yapıcıların artan incelemesiyle karşılaşan ve hızla büyüme gösteren bir dijital para grubu olan sabitkoinlerde “kurumlar arası çalışmayı” görüşmek amacıyla gelecek hafta düzenleyicilerle görüşeceğini açıkladı. 

GELENEKSEL PARALARA ENDEKSLİ

Dolar başta olacak şekilde çeşitli para birimlerine ya da varlıklara endeksli olan sabitkoinler, aşırı oynak olan kripto para birimlerine nazaran endeksli olduğu para birimlerine veya varlıklara yakın değer kazanıp kaybettiği için daha fazla güven veriyor. Örneğin en popüler sabitkoin olan Tether, sürekli 1 dolar seviyesinde işlemde.

Kripto para piyasasında sabitkoin atağı!

SABİTKOİNLERİN RİSKLERİ

Tether tarzı sabitkoinlere ilişkin en büyük soru işareti ise karşılık. Bu paraların dolara ya da başka para birimlerine endeksli olması sebebiyle piyasa hacimlerine yakın bir seviyede endeksli para birimlerinden teminata sahip olmaları gerekli. Bunun için ise çeşitli algoritmalar kullanıldığı ifade ediliyor. 

Yellen gibi yetkililerin ise, sabitkoin şirketlerinden birinin iddia ettikleri rezervlere sahip olmaması halinde bazı tüketicilerin korunamayacağına ilişkin endişeleri bulunuyor.

Mayıs'a kadar 100 milyar dolar civarında sabitkoin işlemi gerçekleştirildiği ifade edilirken dünyaca ünlü teknoloji devi Facebook da bu alana liderlik etmek isteyen kurumların bilk sırasında yer alıyor. Tether ise 62 milyar dolarlık değeriyle bu piyasada açık ara başı çeken para birimi oldu.

Kripto para madenciliğindeki kısıtlamaları enerjide dışa bağımlılık tetikliyor!

Kripto paralar için tarih belli oldu! Vergi ve sermaye şartı geliyor!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön