26 / 04 / 2024

Kripto paralarda büyük sarsıntı! Kağıttan ev dağılıyor mu? Kripto kazançları düşecek mi?

Kripto paralarda büyük sarsıntı! Kağıttan ev dağılıyor mu? Kripto kazançları düşecek mi?

Aydınlık Gazetesi köşe yazarı Michael Roberts, bugünkü köşesinde kripto para piyasasını kaleme aldı. İşte Michael Roberts'ın 'Kripto para piyasası nasıl altüst oldu?' başlıklı yazısı...



KRİPTO PARALARDA LİKİDİTE ŞOKU MU GELİYOR? 

Geçtiğimiz hafta Tether ile ABD doları arasındaki bire bir paritenin kırıldığını ve ether'in dolar cinsinden fiyatının kısa bir süre de olsa 96 sente düştüğünün altını çizen Michael Roberts, "Tüm stablecoin'lerin temel özelliklerinden biri, sabit döviz kurlarına yönelik saldırılara benzeyen geleneksel spekülatif saldırılara karşı dayanıklı olmaları. Tether'in hesapları, nakit rezervlerinin sadece yüzde 4’ünün dolar sabitini desteklemekte kullanıldığını ve geri kalan dilimin büyük kısmının ise riskli dolar ticari kağıtlarında bulunduğunu gösteriyor" açıklamasında bulundu. 

JP Morgan'ın kısa bir süre önce Tether stablecoin'in ne düzenleyici denetime ne de mevduat sigortasına sahip olduğunu duyurduğunu aktaran Roberts, bu nedenle insanların Tether tokenlerini kullanmak istememeleri ya da kullanamamaları durumunda kripto para piyasası için ciddi bir likidite şoku olacağına ve herkesin elindekileri tek seferde satmaya çalışacağına sebep olacağını vurguladı.

Kripto paralarda büyük sarsıntı! Kağıttan ev dağılıyor mu? Kripto kazançları düşecek mi?

KRİPTO PARA PİYASASI DAĞILIYOR MU? 

Kripto paralardaki deprem TerraUSD tarafından daha da derin hale getirildi. Kendisini bir stablecoin adlandıran TerraUSD’nin dolar karşısında fiyatı yüzde 98 geriledi. "1 dolar değerinde olma hedefinin dışında Tether ile çok az ortak nokta barındırıyor" diyen Roberts, "TerraUSD, dolar varlıkları tarafından desteklenmek yerine, dolar karşısındaki değeri katılımcılar tarafından verilen 'merkezi olmayan' kararlarla belirlenen bir "algoritmik stabilcoin”. Bu nedenle değeri, Tether’de olması beklenenin aksine, stabilcoin’i destekleyen dolar bazlı varlıklara değil, tamamen Terra sahipleri tarafından 1 dolara eşdeğer olduğuna dair güvene bağlı" açıklamasında bulundu. 

Bir gözlemcinin, kripto paralara ilişkin "Bu bir kâğıttan ev gibi görünüyor çünkü öyle. Sistem aktif bir piyasaya dayanıyor ve bu piyasa da tüccarların ihalenin kendi üzerlerine kalmayacağına güvenmesine. Herkes aynı anda TerraUSD'den ümidini keserse, her şey parçalanır" açıklamasında bulunduğunu aktaran Roberts, şimdi yaşananın tam olarak bu olduğuna dikkat çekti. 

Kripto paralarda büyük sarsıntı! Kağıttan ev dağılıyor mu? Kripto kazançları düşecek mi?

Bitcoin ve diğer kripto paraların, para olarak evrensel kabul görmeye bugün bile ilk ortaya çıktıkları zamandan daha yakın olmadıklarının altını çizen Michael Roberts, spekülatif dijital finansın bir parçası olmayı sürdürdüklerini ve para birimlerinin yerini alamayacaklarını ileri sürdü. 

Kripto pazarının ortaya çıkmasının ve yükselişinin sebebinin, ekonomik buhran ve kriz zamanlarında, yani üretken sektörlerde kârlılığın düştüğü ve sermayenin, kâr oranının daha yüksek olduğu üretken olmayan ve finansal sektörlere göç edilmesi olduğuna dikkat çeken Roberts, şimdiki düşüşün de durgunluk sebebiyle kazançların düşmesi beklentisi olduğunu ifade etti. 

Mutfak tüpüne bir zam daha! Tüp değil fiyatlar patladı! İşte Aygaz, İpragaz, Milangaz 19 Mayıs 2022 fiyat listesi...

İmar barışı ile ilgili son dakika açıklaması! Yeni bir imar barışı gelecek mi? Bakan canlı yayında resmen açıkladı!

Altın yatırımcıları soruyor: Bu fiyatlardan altın alalım mı? Altın fiyatları için kritik tarih ve rakamlar açıklandı!

3600 ek göstergede son dakika! Maaşlar 1.450 TL artacak!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön