25 / 04 / 2024

Kripto paralarda düzenlemeler sıkılaştı!

Kripto paralarda düzenlemeler sıkılaştı!

Bitexen CEO'su Yahya Tuğyan Erdem, Avrupa ve kripto para regülasyonlarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Erdem, Para Dergisi için kaleme aldığı yazıda Avrupa'nın kripto paralara vergi dahil birçok konuda düzenleme getirmesini anlattı. 



Bitexen CEO'su Yahya Tuğyan Erdem, Avrupa ve kripto para regülasyonlarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bitexen CEO'su Yahya Tuğyan Erdem'in Para Dergisi'ndeki 'Avrupa ve kripto varlık regülasyonları' başlıklı yazısı şu şekilde;

Regülasyonlar sürecinde en ağır yaptırımlara sahip bölgelerden birisi olan avrupa, sürekli olarak güncellediği kara para aklama ve kişisel verileri koruma regülasyonları sebebi ile çok hızlı bir şekilde kripto paralara da vergi dahil birçok konuda düzenlemeler getirmeye başladı. Özellikle pandemi ile artan kripto para yatırımcı sayısı ve dolaylı yoldan elde edilen gelir artışlarının sebep verdiği söylenebilir.

Kripto paralarda düzenlemeler sıkılaştı!

Markets in Crypto-Assets (MICA)

Kripto varlıklar piyasaları isimli 168 sayfalık düzenleme ile kripto varlık hizmet sağlayıcılarına nasıl lisans şartları getirdiğini düzenleyen Avrupa Birliği, 2022 yılında bu düzenlemelerin nihai bir sonuca ulaşarak hem geleneksel piyasa oyuncularını hem de yeni finansal teknolojide yer alan tarafların da mutabık olmasını hedefliyor. Bu düzenleme ile Kripto Paraların İlk Arzi (ICO), kripto varlık platformlarının lisansları, sabit koinlerin (stable coins) hangi şartlarda oluşturulması gerektiğini çerçeve içine almış olacaklar. Bu düzenlemelerin bir sonraki aşaması ise elde edilen tüm bilgilerin kullanılarak blokzincir üzerinde kullanılan bir geleneksel borsa sistemi kurulması ile finalize edilmesi geliyor.

Kripto paralarda düzenlemeler sıkılaştı!

Euro'nun hakimiyeti

Avrupa Birliği, 28 ülkenin kripto paralar konusundaki yaklaşımını düzenleyen taslak regülasyonunda öncelik olarak Euro hakimiyetinin kaybedilmesinin önlenmesini de düşünmüş görünüyor. Çin, para birimlerinin kripto varlıklara ve madenciliğe kanalize olması sebebi ile gerçekleştirdiği yasaklamalar da Avrupa Birliği'nin yaşadığı endişeler ile uyuşmakta. Dünyada birçok ülke halihazırda “Merkez Bankası Dijital Para Birimleri" ( CBDC - Central Bank Digital Currency) testleri gerçekleştirirken AB de aynı tarz girişimleri Dijital Euro ismi altında gerçekleştirerek gelecekte yaşanabilecek ciddi bir kripto para geçişinde uygun teknolojiye sahip olabilmek, gerektiği durumlarda kripto varlıklar ile merkez bankasında yer alan varlıkların da takası sağlanabilecek bir durum da çözülebilir hale getiriliyor.

Kripto paralarda düzenlemeler sıkılaştı!

Paranın gizliliği 

Avrupa Birliği, kişisel verilerin korunması konusunda yaptığı sıkı regülasyonların kripto varlıklar konusunda yasatabileceği en dişeler ile de hareket ediyor. Gelecekte yaşanabilecek bir blokzincirin kriptografisinin çözümlenmesi ile işlem gerçekleştiren kişilerin kişisel verilerinin açığa çıkması ve blokzincir teknolojisi sebebi ile de hiçbir şekilde silinememesi tehdit olarak gören AB, bir noktada hibrit blokzincirlerin yaygınlaşmasında öncü olabilir. Ancak 2009'dan bugüne kadar aktif bir şekilde çalışan ve işlemci gücü sürekli artan Bitcoin ise bu tezi şuanlık çürütmektedir. Tamamen gizlilik esasına dayalı çalışan Monero, Dash, ZEC gibi kripto paraların ise kullanılması bu yaklaşıma uygun iken kara para aklama regülasyonlarına uygun olmaması sebebi ile tercih edilmemektedir.

Kripto paralarda 2022 beklentileri neler?

Kripto paralarda vergilendirme nasıl yapılıyor?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön