26 / 04 / 2024

Kripto parayı o devlet de tanıdı! İlk kez resmi ithalatta kripto para kullandılar, doların etkisini azaltabilecekler mi?

Kripto parayı o devlet de tanıdı! İlk kez resmi ithalatta kripto para kullandılar, doların etkisini azaltabilecekler mi?

İran hükümeti ilk kez kripto para ile ithalat siparişi verdi. Bu hamle yıllardır süren ağır ABD ekonomik yaptırımlarından kaçışın bir yolu olabilir değerlendirmeleri yapılıyor.



İran’ın yarı resmi haber ajansı Tasnim’in duyurduğu habere göre, İran hükümeti bugün ilk kez kripto para kullanarak resmi ithalat siparişi verdi. Bu adım ile yıllardır İran ekonomisine ağır zarar veren ABD yaptırımlarından bir kaçış yolu elde edilebileceği düşünülüyor.

Gerçekleştirilen ithalat işleminin tutarının ise yaklaşık 10 milyon dolar değerinde olduğu belirtildi ancak Tasnim Haber Ajansı, ithalat işleminde hangi kripto para biriminin kullanıldığını ise açıklamadı.

Bu adım, Tahran'ın ABD dolarının hakim olduğu global finansal sistemin etrafından dolaşarak kripto varlıklar kanalıyla ticaret yapmasına imkan veren ilk adım niteliğinde.

İran'ın Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanlığı'ndan bir yetkili ise Twitter’dan yaptığı paylaşımında, "Eylül ayı sonu itibarıyla kripto para birimleri ve akıllı kontratlar, hedeflenen ülkelerle dış ticarette yaygın şekilde kullanılacak" dedi.

Bu işlem ve açıklamalar sonrası ABD’nin ekonomik ambargo konusunda nasıl bir adım atacağı yönünde ise henüz bir gelişme yok. ABD, bankacılık, taşımacılık ve petrol sektöründe ithalat yasağı da dahil olmak üzere yıllardır İran'a neredeyse tam anlamıyla bir ekonomik ambargo uyguluyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön